Русија

Москва санкционисала 18 грађана Велике Вританије, на списку и Стјуарт Пич

Санкције су одговор на политику Лондона који наставља да подрива утицај Русије, изазива већу конфронтацију и води ескалацији и новим жртвама у украјинском сукобу, објашњава МСП Русије
Москва санкционисала 18 грађана Велике Вританије, на списку и Стјуарт Пичwww.globallookpress.com © Roman Denisov

Министарство спољних послова Русије санкционисало је 18 држављана Уједињеног Краљевства, међу којима су званичници и истакнути припадници академске заједнице те земље.

Одлука је одговор на политику Лондона који наставља да тежи конфронтацији, води даљој ескалацији и људским жртвама у украјинском конфликту, ради на демонизацији Русије и подрива њен утицај на међународној сцени, док у исто време обезбеђује оружје за неонацистички режим у Кијеву, наводи Москва.

"Антируски настројени британски званичници се не устежу да учествују у дискредитацији уставног поретка и друштвено-политичких процеса у нашој земљи. Аналитички центри који раде на бази највећих британских и западних образовних институција значајно доприносе субверзивним акцијама Лондона. Подстичући режим Зеленског да настави крвопролиће, Енглези треба да знају да заједно са украјинским неонацистима сносе одговорност за злочине против цивила", објашњава Министарство спољних послова Русије

У саопштењу се даље наводи да је свим санкционисаним лицима од данас забрањен улазак у Русију.

На листи су се, поред осталих, нашли заменик британског министра одбране Џејмс Картлиџ, заменик начелника Штаба одбране Оружаних снага Велике Британије Чарлс Роланд Винсент Вокер, заменик саветника премијера за питања националне безбедности Сара Мекинтош, званичник морнарице задужен за подводне снаге Сајмон Асквит, руководилац националних сајберснага Тимоти Дејвид Нил-Хоупс, као и специјални представник британског премијера за Западни Балкан Стјуарт Пич, који је, подсетимо, недавно изјавио да би Србија требало да уведе санкције Русији и који подржава независност тзв. Косова.

Када је реч о академској заједници, санкционисани су сарадници Оксфордског универзитета, Универзитета у Кембриџу, Харварда, Универзитета у Лондону, и један сарадник Међународног истраживачког центра за одбрану и националну безбедност, који се налази у Естонији. 

Рад на даљем ширењу руског списка санкционисаних ће бити настављен, поручује Москва.

image