Русија

Русија одговорила на нове санкције ЕУ: Нове забране за Европљане

Низ званичника и сарадника европских институција и земаља чланица ЕУ од сада неће моћи да уђе у Русију, наводи се у саопштењу Москве
Русија одговорила на нове санкције ЕУ: Нове забране за Европљанеwww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Министарство спољних послова Русије одговорило је данас на последњи 13. пакет санкција које је увела Европска унија против Москве и том приликом саопштило да Москва проширује списак особа којима ће од сада бити забрањен улазак у Руску Федерацију. 

У питању су чланови и представници европских институција и земаља чланица ЕУ, грађани Уније који "пружају војну помоћ неонацистичком режиму у Кијеву", они који гоне руске званичнике због наводно "незаконитог хапшења и склањања људи са украјинских територија".

На листи су и лица која формирају посебан "трибунал" против руског руководства, они који се залажу за конфискацију руске имовине и коришћење прихода од тих актива; лица која подржавају увођење санкција против Москве и особе које покушавају да униште односе Русије са трећим земљама.

Санкционисани су и они који шире дезинформације о Руској Федерацији, као и званичници ОЕБС-а, Савета ЕУ и парламентарне скупштине тог тела, као и чланови законодавних скупштина чланица Уније "који себи дозвољавају агресивне изјаве против Русије".

Руска страна упозорава да ће и убудуће било какве непријатељске акције Запада наилазити на адекватан одговор и додаје да сматра да су санкције ЕУ "незаконите и да подривају међународно-правне постулате Савета безбедности Уједињених нација".

image