Свет

ЕУ увела 13. пакет антируских санкција: На листи и фирма из Србије

Нови пакет санкција предвиђа мере против 194 физичких и правних лица, са акцентом на руском војном и одбрамбеном сектору
ЕУ увела 13. пакет антируских санкција: На листи и фирма из СрбијеGetty © Christopher Furlong / Staff

Савет Европске уније данас је и званично усвојио 13. пакет санкција ЕУ против Русије, који би требало да ступи на снагу након објављивања у службеном гласнику ЕУ. 

Санкције се уводе поводом годишњице почетка Специјалне војне операције, а нови пакет предвиђа мере против 194 физичких и правних лица, са акцентом на руском војном и одбрамбеном сектору.

На листи је и компанија из Србије, а, како преносе "РИА Новости", и севернокорејски министар одбране.

Име компаније из Србије која је потпала под санкције није прецизирано у последњем извештају Савета ЕУ, али се наводи да је она једна од 27 санкционисаних организација, које "директно подржавају војно-индустријски сектор Русије током агресорског рата у Украјини".

У тексту се даље појашњава да је компанија из Србије учествовала у "заобилажењу трговинских ограничења", које су уведене против Москве.

Из истог разлога, санкционисане су и компаније из Индије, Шри Ланке, Кине, Казахстана, Тајланда и Турске.

 "Рестриктивне мере ЕУ због радњи које подривају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине до сада су уведене против више од 2.000 физичких и правних лица", подсећа Савет ЕУ.

У саопштењу се даље наводи и да нове мере имају за циљ да се Русији онемогући приступ деловима за беспилотне летелице.

Такође, уводе се и додатне рестрикције за извоз робе из ЕУ у Русију, али оних артикала која би могли да ојачају производне капацитете Руске Федерације. 

Пакет је усвојен дан пре истека две године од покретања СВО. Oперација је започета 24. фебруара 2022.

image