Русија

Шта можемо да научимо из реформе образовања у Русији: Градиво за децу да буде разумно и уравнотежено

Руски председник је у данашњем обраћању Федералној скупштини послао је снажне поруке, а једна од њих је била да се матурантима дозволи поновно полагање Јединственог државног испита из једног од предмета
Шта можемо да научимо из реформе образовања у Русији: Градиво за децу да буде разумно и уравнотежено© Максим Богодвид / РИА Новости

Јединствени државни испит и даље изазива дискусију у друштву, стога је неопходно унапредити формат, поручио је данас руски председник Владимир Путин током обраћања Федералној скупштини.

С тим у вези, руски лидер је предложио радикалну промену – да се дипломцима пружи друга шанса, дајући могућност да поново полажу Јединствени државни испит из једног од предмета по свом избору. 

Ту могућност би дипломци требало да имају до краја уписног рока на универзитете, како би имали времена да поднесу документе за пријем.

"Механизам Јединственог државног испита мора бити побољшан. Предлажем да се направи још један корак у том правцу – да се матурантима, како кажу, да друга шанса по избору самог студента и да му се пружи могућност да поново полаже Јединствени државни испит из једног од предмета", казао је Путин.

Он је истакао да научни програм за децу треба да буде разуман и уравнотежен, као и да је потребно исправити ситуацију у којој постоји несклад између школских програма и испитних питања.

"Очигледно није од користи када једно предају на часу, а траже нешто друго на испитима. Велики је несклад, најблаже речено, између школског програма и испитних питања. Нажалост, то се дешава и приморава родитеље да ангажују наставнике, али не могу сви то да приуште. Молим колеге из Владе, заједно са наставном и родитељском заједницом, да размотре тај проблем", указао је.

Наиме, од 2009. године Јединствени државни испит, који се спроводи у 14 општеобразовних предмета, у Русији се рачуна и као школски завршни испит и као пријемни испит на универзитету. 

Испити из руског језика и математике потребни су за добијање сведочанства о завршеној школи.

Јединствени државни испит сваке године полаже око 750.000 дипломаца.

Комитет Државне думе: Предлог председника спровести што пре

Након Путинове изјаве, огласио се Комитет Државне думе за образовање који је навео да би било могуће поново полагати један изборни предмет Јединственог државног испита већ 2024. године.

"Надам се да ће матуранти ове године моћи поново да полажу Јединствени државни испит. Предлог председника мора да се спроведе што је пре могуће", изјавила је заменица шефа комитета Државне думе за образовње Јана Лантратова.

Претходно је потпредседница руске владе Татјана Голикова изјавила да Русија ради на приступу промени Јединственог државног испита из физике, математике и других природних наука. 

Како је објаснила, све те дисциплине су "одлучујуће за обуку и изазове са којима се сада суочавамо на тржишту рада".

Подсетимо, пре тачно годину дана, руски председник је предложио напуштање болоњског образовног система и повратак традиционалном образовању на универзитетима.

"Што се тиче високог образовања, неопходна је синтеза свега најбољег што је било у совјетском образовном систему и искуства последњих деценија. У том смислу, морамо да се вратимо традиционалној основној обуци специјалиста за нашу земљу са високим образовањем. Трајање обуке може бити од четири до шест", поручио је Путин прошле године у обраћању Федералној скупштини.

image
VV inauguration
banner