Русија

Небензја: Спремамо одговор на испоруку Ф-16

Руски дипломата је нагласио да је судбина Ф-16 незавидна, као што је и судбина америчких тенкова "абрамс" и немачких "леопарда"
Небензја: Спремамо одговор на испоруку Ф-16Getty © Omar Marques

Русија има довољно времена да се припреми и пронађе адекватан одговор у случају да вишенаменски борбени авиони Ф-16 буду испоручени Украјини, изјавио је стални представник Руске Федерације у Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

"Сада када смо чули да постоје планови о испоруци борбених авиона Ф-16, имамо довољно времена да се припремимо и пронађемо адекватан одговор ако се такве летелице појаве на небу изнад Украјине, рекао је Небензја током гостовања на ТВ каналу "Русија 24".

Руски дипломата је нагласио да је судбина Ф-16 незавидна, као што је и судбина америчких тенкова "абрамс" и немачких "леопарда", који се на редовном нивоу уништавају на бојном пољу.

Подсећања ради, Украјина би током 2024. године требало да добије прву туру авиона Ф-16, а као државе које ће прве испоручити своје летелице америчке производње наводе се Данска и Холандија. Међутим, као што су сами Украјинци рекли, постоје одређене потешкоће када је у питању одржавање, смештај и сакривање ових авиона од руских ракетних напада, а према мишљењу Беле куће, Кијев нема ни довољан број пилота обучених за управљање овим ваздухопловима.

image
VV inauguration
banner