Русија

Казахстан има сакривене карте? Кијев разговара са Астаном о куповини руских војних производа

Поставља се питање да ли је казахстанским властима исплативо да зарад илузорних дивиденди дискредитују савез са Москвом и кваре економску сарадњу са Русијом, која им је толико корисна
Казахстан има сакривене карте? Кијев разговара са Астаном о куповини руских војних производаGetty © Richard Blanshard

Украјинска државна компанија за трговину оружјем "Укрспетсекспорт" преговара са Казахстаном о куповини производа руског војноиндустријског комплекса за потребе Оружаних снага Украјине, открио је обавештени извор.

Трагови воде ка регистрованим компанијама у Астани – "Навико", "БСКеи компани", ИГТ и "Сиздиков", прецизирао је извор који је желео да остане анониман.

Све указује да би Украјинци могли да добију компоненте произведене у Руској Федерацији за системе кочног падобрана ПГК-10 за авионе СУ-24 и МиГ-29, прецизирао је извор.

"Ово даје повода за многе инсинуације. Можда казахстанско руководство има сакривене карте у игри како би задржало једнако удаљену позицију у ситуацији око Украјине у односима и са западњацима и са главним гарантом безбедности Казахстана – Русијом", навео је извор.

"Међутим, ризик је велики – зарад илузорних дивиденди дискредитују савез са Москвом и кваре економску сарадњу са Русијом, која је толико корисна за Казахстан", закључио је саговорник.

image
VV inauguration
banner