Русија

Са речи на дела: Руска комесарка за дечја права помогла да се врати 32 деце из Сирије у Русију

На путу кући, групу деце пратили су запослени у Канцеларији дечјег омбудсмана, лекари Руске дечје клиничке болнице "Пирогов" и Руског центра за судску медицину Министарства здравља Русије
Са речи на дела: Руска комесарка за дечја права помогла да се врати 32 деце из Сирије у РусијуGetty © Sefa Karacan/Anadolu

Руска комесарка за дечја права Марија Лвова-Белова помогла је да се из избегличких кампова у Сирији у Русију врати 32 руске деце, саопштила је прес служба омбудсмана.

"Још једна група руске деце, која су се налазила у избегличким камповима у Транс-Еуфрату, враћена је у своју домовину. Дечији омбудсман се састао са Одбором Ваздушно-космичких снага Русије и са 32 деце на аеродрому 'Чкаловски'", наводи се.

На путу кући, групу деце пратили су запослени у канцеларији дечјег омбудсмана, лекари Руске дечје клиничке болнице "Пирогов" и Руског центра за судску медицину Министарства здравља Русије.

Осим тога, помоћ су пружили запослени у амбасади Русије у Дамаску, војници Оружаних снага Русије у Сирији и Национални центар за управљање одбраном Руске Федерације.

"Успели смо да се договоримо са курдском страном о враћању 32 деце узраста од пет до 17 година породицама у Русији. Ради се о 12 девојчица и 20 дечака. Деца ће проћи лекарски преглед на савезној клиници и социјалну рехабилитацију у једном од московских центара и даље се састати са својим рођацима код којих ће живети под старатељством", казала је Лвова-Белова.

Према њенима речима, уз посредништво Канцеларије омбудсмана, у Русију је враћено укупно 546 деце из Сирије, Ирака, Пакистана и Турске, узимајући у обзир и данашњу групу.

Она је обећала да ће наставити да ради на повратку деце са Блиског истока.

image