Русија

Захарова: Aмерика опседнута изборима у Русији

Пажња у САД је до те мере усмерена на председничке изборе у РФ као да ће руски лидер помало водити и Америку, прецизирала је портпаролка руског МИП-а
Захарова: Aмерика опседнута изборима у Русијиwww.globallookpress.com © Photo by Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Aмеричкa опсесијa изборима у Руској Федерацији је јединствена ако се има у виду да су ове две државе прилично удаљене једна од друге, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Не знам да постоји нешто слично између других држава које се налазе на различитим континентима, које се не граниче, чији изборни циклуси не утичу једни на друге", рекла је она.

Заправо пажња у САД је до те мере усмерена на председничке изборе у Русији као да ће руски лидер помало водити и Америку.

"Они се заиста односе према изборима за председника Русије као да бирамо председника и себи, али уједно и човека који ће помало управљати и Сједињеним Америчким Државама. Они то тако представљају", истакла је Захарова, те констатовала да се последњих месеци на сваком тамошњем ТВ каналу емитују бројни програми посвећени председничким изборима у РФ.

Прецизирала је да су у Сједињеним Државама одавно говорили о томе да руско руководство наводно бира америчког председника, па сада не могу да одустану од теме зависности избора у САД од избора у Руској Федерацији.

Портпаролка руског МИП-а је рекла и да су председнички избори у Русији активирали Колективни запад који покушава да науди РФ на сваки могући начин.

"Активација Колективног запада са циљем некакве саботаже је без преседана", рекла је она.

Како је приметила, избори у Русији нису релевантни само за Русију.

"Када бирамо свог председника, не само да гледа цео свет већ његов мали део – мала је буба, али смрди – увек покушава да нам нешто поквари, да нам науди на сваки могући начин", истакла је Захарова.

Што се пак самог изборног процеса тиче, како каже, непријатељски режими су безуспешно покушавали да учине све да наруше гласање на руским председничким изборима у иностранству.

Упитана о разлозима смањења броја бирачких места за Русе у иностранству, рекла је да се гласа само у једној држави мање.

"Али што се тиче броја самих бирачких места, њих је заиста мање и то из једног простог разлога – због непријатељских режима који чине све, додуше неуспешно, да спрече, поремете, застраше наше грађане, да изврше политички притисак", прецизирала је Захарова.

image