Русија

Захарова: Запад напушта Украјину због украјинских неуспеха на фронту

"Причали су о јединственом фронту, о томе да су сви заједно, да је Украјина већ део те прелепе баште. А када је дошло до потпуног фијаска, онда је за све крива Украјина", рекла је портпаролка Министарства спољних послова Русије
Захарова: Запад напушта Украјину због украјинских неуспеха на фронту© Photo by Russian Foreign Ministry / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Западне земље напуштају Украјину зато што су виделе неуспехе Оружаних снага Украјине на фронту, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова за РИА Новости.

"Сви Макронови, Борељи и Блинкени који су увукли Украјину и украјински народ у овај страшни масакр, провоцирајући га и обећавајући му дивну светлу демократску будућност, сада га напуштају", рекла је Захарова.

Она је нагласила да западне земље неће бранити народ и суверенитет Украјине, већ ће само наставити да користе земљу за финансијску добит и рат против Русије.

"Прво су, као, били заједно са Украјином, сећате се? Причали су о јединственом фронту, о томе да су сви заједно, да је Украјина већ део те прелепе баште. А када је дошло до потпуног фијаска, онда је за све крива Украјина", рекла је Захарова, позивајући се на изјаву шефа дипломатије ЕУ Џозефа Бореља, који је Европу упоредио са баштом, а остале земље са џунглом.

Русија сматра да испоруком оружја Украјини државе НАТО-а директно укључују у сукоб, те да се "играју ватром".

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао је да ће се у чему се налази оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Кремљ је навео да наоружавање Украјине са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат.

image