Русија

Историјска победа Путина: Освојио 87% гласова, излазност никад већа; Стижу честитке из света

У Русији су завршени председнички избори и пребројани су сви гласови
Историјска победа Путина: Освојио 87% гласова, излазност никад већа; Стижу честитке из света© Телеграм канал ТАСС

На основу 100 одсто пребројаних гласова на председничким изборима у Русији, Владимир Путин освојио је 87,28 одсто, лидер десничарске Либерално-демократске партије (ЛДПР) Леонид Слуцки 3,20 одсто, лидер комуниста Николај Харитонов 4,31 одсто, а Владислав Даванков који представља либерално-центристичку партију "Нови људи" 3,85 одсто.

Руском председнику стижу честитке из целог света. Међу првима убедљиву победу Путину честитао је председник Републике Српске Милорад Додик, који је поручио да је пети мандат на челу Руске Федерације, освојен убедљивом победом на председничким изборима, потврда да председник Владимир Путин има огромно поверење руског народа и да земљу води у правом смеру.

У првом обраћању након победе, Путин је рекао да је извор снаге у земљи руски народ, а висок одзив на изборима повезао са драматичношћу ситуације и чињеницом да Русија брани свој развој са оружјем у руци.

"Када смо били заједно, нико у историји није успео да нас застраши и никада неће. У данашњим условима рад на изборима у Русији није само рутински посао. Овај посао укључује ризик по живот. Погледајте само како се ради на новим територијама. Али то су људи далеко од војних занимања. Они се ничега не боје, раде, испуњавајући своју дужност према отаџбини", јасно је поручио Путин.

И западни медији пренели су вест о Путиновој победи, па британски лист "Фајненшл тајмс" пише да је Путин овом победом најдуже на власти још од времена Јосифа Стаљина упркос покушајима Запада да уведе жестоке економске санкције против Москве због напада на Украјину.

Амерички "Њујорк тајмс", са друге стране, наводи да опозиција у Русији није остварила никакав успех.

Шпански "Мундо" наводи да ће Путин, након што му се заврши и овај шестогодишњи мандат, бити лидер Русије који је најдуже на власти за последња два века.

Британски "Гардијан" пише да је Путин победио на изборима са огромним бројем гласова, али и да је такав резултат био неизбежан.

Шпански "Паис" наводи да резултати избора показују да је Путин однео "громогласну победу" што је посебно важно имајући у виду да је излазност била поприлично висока.

  • 18. мар 2024 • 19:32

    19:32

    Ердоган честитао Путину на убедљивој победи

    Турски председник Реџеп Тајип Ердоган честитао је руском председнику Владимиру Путину на убедљивој победи на изборима.

    Како је саопштено из Кремља, Ердоган је свом руском колеги "пожелео нови успех у државним активностима на корист народа Русије".

    Путин је, са друге стране, честитао Ердогану и свим муслиманима свети месец Рамазан.

  • 18:16

    Лавров са званичницима Кине и ШОС-а о ситуацији у Украјини

    Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, генерални секретар Шангајске организације за сарадњу (ШОС) Џанг Минг и специјални представник Владе Кине за питања Евроазије Ли Хуеј размотрили су, на састанку у Москви, ситуацију око кризе у Украјини и начине за њено решавање.

    Опширније читајте ОВДЕ

  • 15:44

    Председник Уједињених Арапских Емирата честитао Путину

    Председник Уједињених Арапских Емирата Мохамед бин Зајед Ал Нахјан и други политичари те земље упутили су Владимиру Путину телеграме честитке поводом поновног избора за председника Русије, пренео је ВАМ.

    "Његово височанство председник УАЕ шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан упутио је честитку Владимиру Путину поводом његовог поновног избора за председника Руске Федерације", наводи се у саопштењу агенције.

  • 15:43

    Катарски емир честитао Путину победу на председничким изборима

    Катарски емир Тамим бин Хамад Ал Тани честитао је данас Владимиру Путину поновни избор за председника Русије, изразивши наду за даљи развој односа, објавио је емиров кабинет на свом сајту.

    "Његово височанство емир Тамим бин Хамад Ал Тани упутио је телеграм-честитку председнику Руске Федерације Владимиру Путину поводом његове победе на председничким изборима и реизбора на нови мандат, пожелевши му успех, а двема земљама даљи развој односа и раст", ​​наводи се у честитки.

  • 15:41

    Председник Алжира честитао Путину победу на изборима

    Председник Алжира Абделмаџид Тебуне честитао је Владимиру Путину поновни избор за председника Руске Федерације, саопштио је кабинет алжирског лидера.

    "Председник Републике Абделмаџид Тебун честита свом колеги господину Владимиру Путину поводом његовог поновног избора за председника Руске Федерације", наводи се у саопштењу кабинета.

  • 15:38

    Пакистански премијер Шехбаз Шариф честитао Путину

    Премијер Пакистана Шехбаз Шариф честитао је Владимиру Путину поновни избор за председника Русије

    "Честитам Његовој Екселенцији Владимиру Путину, председнику Руске Федерације, на његовом поновном избору", написао је Шариф на Иксу.

  • 14:19

    Председник Сирије честитао Путину: Желим вам успех у испуњавању дужности и задатака

    Сиријски председник Башар ел Асад честитао је Владимиру Путину реизбор за председника Русије и пожелео му успех у испуњавању дужности и задатака, саопштила је канцеларија сиријског лидера.

    "Честитам вам на поновном избору већином гласова на место председника Руске Федерације", наводи се у честитки, коју је објавио Асадов кабинет на Телеграму.

    Асад је Путину пожелео срећу и успех у испуњавању дужности и задатака и даљи просперитет односа између Сирије и Русије.

  • 13:41

    Честитке из Кубе: Поуздан пример признања руског народа његовом руководству

    Кубански председник Мигел Дијаз-Канел честитао је победу Владимиру Путину и навео да његов реизбор представља "поуздан пример признања руског народа његовом руководству".

    "Наставићемо да јачамо везе између Кубе и Русије, у свим секторима који су за добробит нашег народа", написао је лидер Кубе на Иксу.

    Честиткама се придружио и шеф кубанске дипломатије Бруно Родригез Париља, који је навео да је поновни избор Путина за председника Русије, доказ да су Руси "признали његово вођство земљом".

    "Наше искрене честитке поводом реизбора за председника Владимира Путина. То је убедљив доказ признања руског народа руског руководства у земљи. Наставићемо да јачамо везе између Кубе и Русије у областима које су у складу са интересима наших народа", написао је Родригез на Иксу.

  • 13:20

    Моди честитао Путину: Радујем се јачању стратешког партнерства између наших земаља

    Индијски премијер Нарендра Моди честитао је Владимиру Путину поновни избор за председника Русије.

    "Најтоплије честитке Његовој Екселенцији господину Владимиру Путину на поновном избору за председника Руске Федерације. Радујемо се заједничком раду на даљем јачању посебног и привилегованог стратешког партнерства између Индије и Русије у годинама које долазе", написао је премијер Индије на Иксу.

  • 13:02

    Кадиров о Путиновој победи: Победио је најмудрији и најдалековидији политичар нашег времена

    И лидер Чеченије Рамзан Кадиров честитао је Владимиру Путину убедљиву победу на председничким изборима Руске Федерације, назвавши га најмудријим и најдалековидијим политичарем нашег времена.

    "Многонационални народ наше отаџбине је на председничким изборима Руске Федерације направио једини исправан и најдостојнији избор кандидатуре за место шефа наше државе. На основу резултата пребројавања свих гласова, најмудрији и најдалековидији политичар нашег времена, Владимир Владимирович Путин, изабран је на ту функцију", написао је Кадиров на Телеграму.

    Кадиров је нагласио да ће Чеченија наставити да "потпуно подржава курс националног лидера", без обзира на цену.

    Он је нагласио да су становници Чеченске Републике, као и увек, дали Путину апсолутну већину гласова, а то значи да "сваки грађанин Русије може бити уверен у срећну и просперитетну будућност моћне и просперитетне суверене државе".

    "Као његови верни пешаци, спремни смо да извршимо његова наређења без обзира на сложеност и, ако је потребно, да се жртвујемо зарад суверенитета и благостања наше државе. Још једном искрено честитам Владимиру Путину победу на председничким изборима Руске Федерације", истакао је.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner