Србија и Балкан

Руски амбасадор за РТ Балкан: Српске власти помогле у организовању избора, гласање интензивно

Александар Боцан-Харченко је за нашу редакцију прокоментарисао председничке изборе у Русији, организацију избора на територији Србије и терористичке нападе Кијева који су постали интензивнији од 15. марта
Руски амбасадор за РТ Балкан: Српске власти помогле у организовању избора, гласање интензивно© РТ Балкан

Избори за председника Русије на територији Србије протичу мирно и безбедно, поручио је амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко за РТ Балкан.

"Најважније је да тако и остане, како би људи имали могућност да мирно остваре своје гласачко право", указао је руски амбасадор.

Српске власти су деловале крајње конструктивно приликом решавања безбедносних питања организације избора, додао је амбасадор.

За разлику од власти у више европских земаља, у Србији су позитивно одговорили, примили су све молбе руске амбасаде везане за помоћ у безбедносним питањима, прецизирао је амбасадор и додао да је управо због тога могуће безбедно гласање.

У списковима руске амбасаде у Србији има више од 6.000 људи, а гласање од самог јутра протиче интензивно, рекао је Боцан-Харченко.

Међутим, гласача можда буде и више, с обзиром на број грађана Руске Федерације који су допутовали у Србију, додао је.

Гласање у Београду за сада протиче интензивно, без обзира на претње кијевског режима, указао је руски амбасадор.

У Русији се први пут гласање одржава три дана, бирачи имају прилику да гласају онлајн и лично, доласком на бирачко место, указао је руски амбасадор.

"Сви су задовољни сто је јасна потврда да је изборни процес изузетно транспарентан и одвија се на демократски начин. На овим председничким изборима први пут гласају и нови региони који су ушли у састав Руске Федерације, што је изузетно важно", нагласио је Боцан-Харченко.

У Русији се налази велики број страних посматрача из различитих земаља и међународних институција, рекао еј амбасадор и додао да они раде објективно.

И Србија има своје посматраче на руским изборима у Русији, додао је амбасадор.

Терористичких напада са којима се данас суочавају пограничне области Руске Федерације било је и раније, а циљ су били и остали цивили, указао је амбасадор.

"Сада конкретно терористи имају за циљ да онемогуће грађанима да дођу на гласање, стварајући им сталне препреке. Али ништа од тога нису и неће успети", поручио је Боцан-Харченко.

image
VV inauguration
banner