Русија

Како се живот вратио на Крим: Десет година напретка са Русијом

Покушаји да се изражавање воље народа квалификује као незаконито и да се Русија прикаже као "окупатор" су међународно-правно неодрживи, указује руско Министарство спољних послова

Дана 18. марта 2014. године потписан је Споразум о пријему Републике Крим у састав Руске Федерације – праведна и дуго очекивана одлука, како за становнике Крима, тако и за све грађане Руске Федерације, подсетила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. 

"Питање Крима је решено. Наш став није предмет ревизије или дискусије", поручили су из руског Министарства и указали да су покушаји да се изражавање воље народа квалификује као незаконито и да се Русија прикаже као "окупатор" су међународно-правно неодрживи.

После поновног уједињења Крима са Русијом, ситуација на полуострву се доследно поправља, наводи се у саопштењу.

"Саобраћајна и инжењерска инфраструктура је радикално реконструисана. Кримски мост је отворен 2018. године. Изграђен је нови аеродром 'Ајвазовски' и модеран ауто-пут 'Таврида'. Пуштене у рад Балаклавска, Таврическа, Сакскаја термоелектрана. У току је изградња гасовода. Активно се граде станови и објекти од друштвеног значаја, укључујући и спортске. Пољопривреда је оживела, винарство се активно развија, а позиција одмаралишта и туризма је озбиљно ојачала", наводи се у саопштењу руског Министарства.

"Кримски мост је најдужи мост у Европи – симбол поновног уједињења Крима са Русијом. Међународни аеродром 'Симферопољ' је један од најкомфорнијих, добро опремљених и модерних у Русији. Ауто-пут Таврида повезује градове од Керча до Севастопоља", прецизирали су у руском Министарству.  

Са почетком Специјалне војне операције укинута је водена блокада – сада вода Дњепра слободно тече на полуострво и омогућава вишеструко повећање површине наводњаваног земљишта, додају се у саопштењу.

За ових десет година много је превазиђено и решени су проблеми који су се гомилали од распада СССР-а, наводи се у саопштењу и поручује да "заједничким радом можемо постићи још веће резултате".

image
VV inauguration
banner