Русија

Русија: Запад се плаши да прича о бомбардовању Југославије, агресор је агресор и после 25 година

Разлог за страх западних земаља од јавне расправе о овом питању је оправдан, јер ниједна чланица НАТО-а није одговарала за бомбардовање цивила осиромашеним уранијумом, поручио је први заменик сталног представника Русије при УН
Русија: Запад се плаши да прича о бомбардовању Југославије, агресор је агресор и после 25 година© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ bs

"Циркус" који су у Савету безбедности УН организовале западни представници поводом састанка који је Русија затражила а тиче се 25. годишњице НАТО агресије на Југославију говори о томе колико страхују од јавне расправе о овом питању, указао је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

"Имају разлога да се плаше, с обзиром на то да нико од чланица Алијансе за то никада није одговарао! Зато и покушавају да ово питање категоришу као 'давну историју'. Каква ситница – 78 дана бомбардовања цивилног становништва и вековима загађено тло осиромашеним уранијумом! Битно је да то није англосаксонско становништво и земља", написао је Пољански на Телеграму.

Агресор је агресор и после 25 година, поручио је.

Према његовим речима, западне делегације имале су задатак да по сваку цену спрече јавну расправу о овим крајње непријатним питањима за чланице НАТО, а Француска је имала "срамни" задатак да се прави збуњена.

"Француска делегације је час говорила да је тема нерелевантна, час да је боље говорити о томе у неформално, час да њих нико није питао да ли је та седница уопште потребна", набројао је Пољански.

Сведок овог "неугледног призора" био је и вршилац дужности председника Владе Србије, министар спољних послова Ивица Дачић, који је долетео из Београда специјално да учествује на овом скупу, подсетио је руски дипломата.

Нажалост, због манипулације јапанског председништва и пасивности несталних чланова Савета безбедности који су били уздржани, дневни ред није усаглашен и састанак није одржан.

"Без обзира на исход гласања, главни резултат је то што је свет видео колико су западне делегације мале и како дрхте када се подсете на истину о томе шта су радили пре 25 година. И то нам је најбољи подстицај да ова тема буде у фокусу Савета, хтели они то или не", закључио је Пољански.

image