Србија и Балкан

Дачић: Пре 25 година нису питали Савет безбедности да ли да нас бомбардују

Шеф српске дипломатије је захвалио Русији, Кини и Алжиру који су подржали иницијативу да се у Савету безбедности разговара о бомбардовању СРЈ.
Дачић: Пре 25 година нису питали Савет безбедности да ли да нас бомбардују© FOTO TANJUG/ JANDEKS/ nr

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да је Србија разочарана због тога што је данас спречено да се, како је навео, чује истина о НАТО агресији СР Југославије 1999. године у Савету безбедности Уједињених нација.

"Дошли смо овде на позив СБ УН. Сматрамо да је тема изузетно важна за међународно правни поредак и да се данас, као што је бомбардовање Србије било изведено као преседан, догодио један преседан на процедуралном гласању", рекао је Дачић на конференцији за медије у седишту Уједињених нација у Њујорку.

Он је захвалио Русији, Кини и Алжиру који су подржали иницијативу да се у Савету безбедности разговара о бомбардовању СРЈ.

Захвалио је и земљама које нису гласале "за", рекавши да су многе земље биле уздржане јер нису желеле да се разговарају о теми у којој "очигледно постоје двоструки стандарди".

Дачић је, коментаришући то што је НАТО бомбардовање изведено због наводних хуманитарних разлога, упитао о којим хуманитарним разлозима је реч, с обзиром на то да је извршено "готово потпуно етничко чишћење Срба са Косова и Метохије".

"Да ли је сада потребна хуманитарна интервенција против Приштине када се врше злочини над српским народом, када је 14 одсто Срба протерано у последњих неколико месеци, кад Приштина не жели да формира Заједницу српских општина, али зато се награђује чланством у разним међународним организацијама", рекао је шеф српске дипломатије.

НАТО и његове чланице нису имале основ утемељен у међународном праву за агресију на Југославију пре 25 година, па је према речима Дачића - цинично да данас Србија у Савету безбедности није могла ни да говори о томе.

Пре 25 година нису ни питали Савет безбедности да ли ће да бомбардују Србију, указао је.

"Поред бомби не можете још ни да кажете о свему томе! Е, то говори о међународном правном поретку и међународном праву. То говори о томе да ли УН и Савет безбедности и даље постоје", рекао је он.

Како је рекао у СБ УН је требало да се говори о агресији на СРЈ, која је изведена без одлуке овог тела и која је била преседан, као и данашња одлука током процедуралног гласања.

Према његовим речима, проблем је у томе што се све ради преко леђа Србије и српског народа.

"Та агресија ће заувек остати злочин који не можемо да заборавимо", рекао је Дачић.

Он је упитао како ће СБ УН спречити агресију на неку другу земљу ако не може ни да расправља о бомбардовању СРЈ 1999. године.

"Поставља се питање да ли постоји међународни поредак, а одговор на то питање сви знају", истакао је Дачић.

Навео је да самовољна употреба оружане силе није допуштена, једино је могућа у строго дефинисаним условима који су предвиђени повељом УН.

"НАТО и његове чланице нису имале основ утемељен у међународном праву за агресију на Југославију. Зато што је у питању свих ових година и деценија била нелегална борба за оцепљење Косова од Србије и Југославије", рекао је он.

Дачић је навео да су сви сведоци да у Савету безбедности сви говоре о територијалном интегритету, а једино нико не говори о територијалном интегритету Србије.

"Употреба силе у међународним односима је нелегална и представља представља кршење темељних принципа и правила међународног права. То су и саме чланице НАТО-а говориле, квалификујући ту акцију као нелегалну али легитимну употребу силе у циљу заустављања наводне хуманитарне катастрофе", рекао је Дачић.

Министар спољних послова подсетио је и да је од 10. јуна 1999. године, када је НАТО прекинуо бомбардовање СР Југославије, извршено више од 9.000 етнички мотивисаних напада на Косову и Метохији.

"Од 10. јуна 1999. године, од доласка НАТО, до данас на Косову и Метохији извршено је 9.407 етнички мотивисаних напада на физичка лица и имовину, у којима је 666 Срба и других неалбанаца изгубило живот, где је повређено 1.471 лице, киднаповано 1.092, порушено и спаљено 33.411 кућа и станова, оштећено 232 верских објеката и 63 културно-историјских споменика", рекао је Дачић.

Додао је да је уништено и оштећено 9.750 надгробних споменика на 275 српских гробаља.

Он је истакао да се питање територијалног интегритета посматра на нивоу двоструких стандарда и кроз однос великих сила, додавши да Србија није никога напала, већ да је бранила сопствени територијални интегритет.

"Косово је желело отцепљење од Србије и за то је користило терористичку организацију Ослободилачку војску Косова, уз помоћ западних исламистичких земаља", навео је Дачић, подсетивши да је тзв. ОВК била на листи терористичких организација.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner