Русија

Руси оборили светски рекорд: Скок падобраном са висине од 10.000 метара изнад Северног пола (ВИДЕО)

Руски тим оборио је светски рекорд на Дан космонаутике и са висине од 10 хиљада метара скочио на лед Арктика

Михаил Корнијенко, Александар Линик и Денис Ефремов су тим који је поставио светски рекорд. Слетели су падобраном из стратосфере на Северни пол. Одабран датум за скок био је симболичан - Дан космонаутике, 12. април 2024. године.

Линик је пре 11 година скочио на Северни пол са висине од 2.500 метара и тако се родила идеја да се скаче 10.000 метара, испричао је за "Базу" Корнијенко.

Један од главних задатака приликом таквог скока је да посада преживи у случају принудног слетања на високим географским ширинама док не стигне помоћ. Због тога је тим добио специјално одело које може да издржи екстремне температуре и специјалне чаше које се греју.

"Сам скок траје око два и по минута. Температура ће бити минус 55 степени и при овој брзини деловаће као минус 80. Веома је важно да смо заштићени првокласном опремом", објаснио је Корнијенко.

Корнијенко, искусни космонаут који је постао рекордер по најдужем непрекидном боравку на Међународној свемирској станици (340 дана) и који је проглашен за Хероја Русије, каже да то што сад може у пензију не значи да ће завршити са својом професијом. "Желим да идем тамо где је непознато, а то је, пре свега, Месец", поручио је он.

image
VV inauguration
banner