Русија

Украјинци пред колапсом: Руски напади и дефицит америчке помоћи довели Кијев у тежак положај

Украјинска војска нема довољно муниције, и тако је већ дуже време, потврдио је један украјински војник
Украјинци пред колапсом: Руски напади и дефицит америчке помоћи довели Кијев у тежак положај© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Украјинске снаге покушавају да зауставе колапс дуж целе линије фронта, пише Ен-Би-Си, додајући да су се стога Украјинци сада фокусирали на укопавање.

"Руски напади и одлагање америчке помоћи стављају Кијев и његове савезнике у позицију која може довести до потенцијалног болног пораза", наводи Ен-Би-Си.

Тешку ситуацију описао је и млађи водник украјинске армије, који је био у саставу трупа које су се повлачиле из Авдијевке.

"Ништа се није променило: тада нисмо имали муницију – ни сада је немамо. Руси настављају да напредују без заустављања", рекао је он прошле недеље за овај амерички медиј.

Да је ситуација на фронту за Украјину тешка признао је и Главни командант Оружаних снага Украјине Александар Сирски. Он је почетком овог месеца признао да Руси сада имају предност и да нападају дан и ноћ.

Кијев се већ месецима жали да га је недостатак наоружања и муниције са Запада довео у изузетно неповољан положај у сукобу са Москвом. Тако је и украјински председник Владимир Зеленски за "Вашингтон пост" недавно изјавио да ће украјинска војска можда морати да се повуче како би смањила дужину фронта, количину муниције и број људи неопходан да се линије одбране одрже.

О томе да ће Украјина можда морати да пристане на неку врсту компромиса недавно је говорио и први човек НАТО-а Јенс Столтенберг, а исто то закључују и западни медији.

image