Русија

Захарова: Шолц се избламирао у Кини, није урадио домаћи

Немачки канцелар је, у покушају да "научи" Си Ђинпинга како да се опходи према Специјалној војној операцији, изгледао смешно, као школарац који је заборавио да уради домаћи задатак, оценила је портпаролка руског МСП-а
Захарова: Шолц се избламирао у Кини, није урадио домаћи© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Покушаји немачког канцелара Олага Шолца да посвађа Русију и Кину и "научи" кинеског лидера Си Ђинпинга како да сарађује са Русијом изгледају крајње гротескно, оценила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу.

"Зар не схвата колика је разлика између њега и председника Народне Републике Кине? Гост из Немачке изгледао је као школарац који није урадио домаћи задатак", оценила је портпаролка.

Немачки канцелар суштински није рекао ништа ново – све исте досадне фразе о руској "агресији", подршци Украјини "онолико, колико буде потребно", преговорима са Русијом "када Кремљ изведе војску" и друге бесмислене изјаве, навела је Захарова.

"Преостаје нам само да се сажалимо или да се насмејемо бесмисленим изјавама Шолца, онако како се он, весељак, смејао речима руског председника Владимира Путина о геноциду у Донбасу", додала је Захарова.

"Није лако Шолцу, јер, некада моћан политички ауторитет Немачке сада је практично изгубљен, санкције које су требале да униште руску привреду сада уништавају немачку, обећани стратешки пораз Русије се ни не назире, Украјина још увек није победила", указала је Захарова.

Међутим, како додаје, ускоро ће му лакнути јер ће се у јесен 2025. године одржати избори у Немачкој, а на њима Олаф Шолц нема никакве шансе.

image
VV inauguration
banner