Русија

Руска амбасада у Британији: Милостиња Лондона Кијеву очајнички покушај да се нешто промени

Тај новац, који је могао да буде искоришћен за ублажавање најтежих симптома кризе трошкова живота која се овде снажно осећа, бесповратно ће нестати у украјинској "црној рупи, саопштила је амбасада
Руска амбасада у Британији: Милостиња Лондона Кијеву очајнички покушај да се нешто промени© Saliha Simsir Kazak/Anadolu via Getty Images

Нови британски пакет војне помоћи Украјини представља очајнички покушај да се измени динамика сукоба која не одговара Западу, саопштила је амбасада Русије у Лондону.

"На рачун британских пореских обвезника предузет је очајнички покушај да се уз помоћ нове 'милостиње' промени динамика сукоба у Украјини, која је неповољна за Запад. Тај новац, који је могао да буде искоришћен за ублажавање најтежих симптома 'кризе трошкова живота' која се овде снажно осећа, бесповратно ће нестати у украјинској 'црној рупи'", саопштила је амбасада.

Амбасада је закључила да није случајно што се ова најава поклопила са намером Кијева да престане да пружа конзуларне услуге војно способним Украјинцима у иностранству.

"Режим Владимира Зеленског интензивира мере мобилизације које су осмишљене да доведу већи број грађана на чело 'прокси сукоба' који спонзорише Запад против Русије", саопштила је амбасада.

Претходно је британски премијер Риши Сунак, током посете Пољској, најавио доделу додатних 500 милиона фунти војне помоћи Кијеву.

Из Владе Велике Британије раније је саопштено да ће уједно обезбедити Украјини највећи пакет војне опреме, укључујући крстареће ракете дугог домета "сторм шедоу".

Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају решење, директно укључују земље НАТО-а у сукоб и да се "играју ватром".

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће свака испорука оружја за Украјину постати легитимна мета за Русију.

Према његовим речима, САД и НАТО су директно укључени у сукоб, укључујући не само снабдевање оружјем, већ и обуку особља у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама.

Кремљ је навео да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат.

Раније је украјинско издање "Зеркало недели" објавило да је украјинско Министарство спољних послова послало документ шефовима украјинских страних дипломатских институција у којем захтева да се од 23. априла обуставе све конзуларне радње у вези са војно способним украјинским држављанима, са изузетком издавања личне карте за повратак у Украјину.

image
VV inauguration
banner