Русија

Захарова о Дану победе: Победа светла над тамом – тријумф добра над злом

Портпаролка МСП-а Русије пожелела је свако добро ветеранима који су умногоме задужили данашње генерације и поручила да се историјско сећање на њихов подвиг данас чува захваљујући великим напорима председника РФ Владимира Путина
Захарова о Дану победе: Победа светла над тамом – тријумф добра над зломGetty © Anadolu / Contributor

"Девети мај је празник. То је празник победе. То је празник препорода, празник тријумфа добра над злом и то на нивоу целог света. Ово је празник када се сећамо, поштујемо, одајемо почаст свима који су жртвовали своје животе. И то у правом смислу, будући да се нису вратили", рекла је за ТАСС портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, поводом данашњег празника – Дана победе, када Русија слави велику победу над фашистичком Немачком у Другом светском рату. 

Морамо разумети какав је ово празник, додала је она и напоменула да се он мора славити на исти начин као што је то било до сада, те да се не сме комерцијализовати.

"Ово је дан победе светла над тамом", закључила је Захарова.

Ипак, она је истакла да се данас многима не допада то што је победа у Другом светском рату била на руској страни – на страни руског народа и земље. 

"Ми смо одбацивали од себе ту мисао, било нам је страшно чак да у то поверујемо. Нисмо сматрали да је могуће да земље и потомци оних, који су заједно са нашим прецима били у истим рововима и који су били савезници, ипак гаје идеју некаквог чудног реваншизма као да је ток рата кренуо наопако, као да није требало да се те земље обједине, и као да није наша земља требало да одигра одлучујућу улогу у победи и да се заувек уврсти међу победнике", истакла је она.

"Послушајте шта кажу немачки канцелар Олаф Шолц и немачка министарка спољних послова Аналена Бербок. Неке изјаве чак и француског председника Емануела Макрона понекад ме најеже", додала је Захарова.

Како је објаснила, раније се стално говорило да би се о Другом светском рату требало говорити на начин на који је то прописано одлукама Нирнбершког суда, али данас мало ко то поштује, будући да су НАТО земље усвојиле агресивну политику.

"Уџбеници се мењају, споменици уклањају. Русија, али ни ветерани, не позивају се на свечане церемоније; спроводи се информациона кампања како би се оцрнила Црвена армија, а против руских дипломата врше се различите провокације, као, на пример, онда када су руског амбасадора у Пољској полили црвеном бојом док је полагао цвеће на споменик посвећен војницима ослободиоцима", подсетила је Захарова.

Ипак, све то Русима данас даје још више снаге – "све те провокације, сав тај ужас", истакла је она. Русија ће наставити да брине о ветеранима, споменицима, да чува "Бесмртни пук", додала је Захарова.

Што се тиче западних дипломата, они се неће позивати на параду већ трећу годину заредом, будући да су њихови режими покренули хибридни рат против Русије, али то се не односи на ветеране Другог светског рата из тих држава, каже Захарова.

Ипак, додала је да се то не односи на оне који су се борили у Другом светском рату против фашистичког режима.

"Људи који су свој живот посветили очувању сећања на Други светски рат и своје другове по оружју, црвеноармејце – за нас су увек наши", поручила је Захарова. 

Упркос различитим изазовима са којима се Русија данас суочава и агресивном политиком западних земаља које су некада били савезници Русије у година до сада највећег светског сукоба, Захарова подсећа да је победа постигнута захваљујући "синергији, обједињеној вољи, емоцијама, напору огромног броја људи, укључујући и антифашистичких покрета" из Русије и Европе.

За крај, она је свим ветеранима пожелела све најбоље – здравље и снагу, те је још једном подсетила да им данашње генерације много дугују.

Сећање на историјске чињенице и Други светски рат очуван је у Русији захваљујући напорима председника Русије Владимира Путина, који је "уложио и душу и срце како би нашој земљи вратио и сећање и оно достојанство за које су се борили наши ветерани", поручила је портпаролка МСП-а Русије, додајући да би много тога било заборављено да није било чврсте решености руског лидера да сачува сећање на велики подвих совјетских војника.

image