Спорт

ФИФА револуција - Светско првенство за клубове са 32 тима од 2025.

Уз реформу овог такмичења, ФИФА планира увођење и Светског клупског првенства за жене, али и "Светску серију"
ФИФА револуција - Светско првенство за клубове са 32 тима од 2025.Getty © Alex Pantling / Staff

Светско првенство у Катару ближи се завршетку, а ФИФА је одлучила да пре последње две утакмице турнира саопшти новине које планира за светски фудбал.

Након информација да ће Мароко бити домаћин Светског клупског првенства почетком 2023. године, светска кућа фздбала потврдила је да ће то такмичење од 2025. године бројати 32 учесника!

"Ново Светско клупско првенство за мушкарце ће се одржати 2025. године и бројаће 32 учесника. Овај турнир са 32 екипе ће се играти и изгледаће као тренутно Светско првенство", рекао је Инфантино на конференцији за медије у Катару.

То значи да ће Светско клупско првенство бити играно са осам група по четири тима, одакле ће се даље наставити у нокаут фази од осмине финала. Ипак, много је недоумица које су остале отворене. Још увек није познато где би тај турнир могао да се игра. Поједини светски медији претпостављају да би домаћини могли да буду САД, Канада и Мексико, као земље које ће годину дана касније бити домаћини Мундијала.

Наравно, поставља се и питање како ће бити решен пренатрпан календар и скоро па непостојање простора за такво такмичење, пошто би две клупске сезоне уз Светско клупско првенство биле практично спојене, без летње паузе.

ФИФА је најавила и да ће основати "Светску серију", као пријатељско такмичење четири тима који ће долазити са четири различита континента. Оно би према неким најавама требало да буде играно у марту мундијалске године. Уз то, биће основано и Светско клупско првенство за жене, које до сада у женском фудбалу није постојало.

Више детаља и информација о новим такмичењима требало би да буде познато у наредном периоду.

image
VV inauguration
banner