Спорт

Русија би до краја године могла да иступи из УЕФА

Одлука би могла да буде донета до краја године, открио је председник Фудбалског савеза Русије (РФУ) Александар Дјуков
Русија би до краја године могла да иступи из УЕФАGetty © Anton Vaganov - Pool

Русија ће у наредних неколико дана одлучити да ли ће напустити Европску фудбалску унију (УЕФА) и приступити Азијској фудбалској конфедерацији (АФ), потврдио је Дјуков.

"Зборнаја команда" и тамошњи клубови су због рата у Украјини под санкцијама, па им је забрањено да играју у такмичењима под окриљем УЕФА и ФИФА. 

Русија је елиминисана из квалификација за Светско првенство у Катару, где је требало да игра у европском баражу, али и из предстојећих квалификација за Европско првенство. Од суспензије Русија је одиграла само три утакмице, пријатељске против Киргистана, Таџикистана и Узбекистана.

Због тога су челници савеза почели да размишљају о приступању Азијској фудбалској конфедерацији (АФК), што је био предмет састанка Извршног комитета РФУ.

"Ова ће одлука сигурно утицати на то како ће се руски фудбал развијати у следећих 10 година. Почели смо да разговарамо о томе, али смо се сложили да прво морамо да анализирамо све могуће сценарије и њихове последице", почео је Дјуков.

"Довољно је само упоредити однос Азије и Европе према нама. У Азији имамо 48 репрезентација и само две или три не желе да играју против нас. То је потпуно другачије од овог што се догађа у Европи, где више од пола репрезентација не жели сусрете с нама."

То не значи да је све решено и да Русија већ сада зна где ће наставити фудбалски живот.

"Наравно, нико није спреман да изда писмену гаранцију да ћемо бити прихваћени, али су спремни да размисле наш захтев и проценат гаранције признавања је висок. Све то значи подношење званичног захтева и одлуку већине гласова", открио је Дјуков.

"Што се тиче промене конфедерације, она се формално не односи на Светску фудбалску асоцијацију. Неформално ће бити потребна сагласност ФИФА. У овом тренутку имамо информацију да ФИФА неће бити против трансфера РФУ из УЕФА у АФК."

После састанка, потпредседник Фудбалског савеза Русије Игор Каменској истакао је да би одлука могла да буде донесена на видео конференцији 27. децембра.

Ипак, Дјуков је објаснио да РФУ има "отворен прозор" да до 31. децембра упути захтев за иступање из УЕФА, како би репрезентација могла да уђе у квалификациони процес у Азијској конфедерацији за Светско првенство 2026. године које ће бити одржано у Сједињеним Америчким Државама, Канади и Мексику.

"Ако ово не урадимо сада и касније се одлучимо за промену, следећи турнир на којем би наш национални тим могао да учествује био би у циклусу 2027. године. Одлагање одлуке за неколико дана могло би да значи да ће репрезентације изгубити четири године", навео је председник.

Додао је и да челници руског фудбала неће срљати са одлуком.

"Од лета постоји могућност промене конфедерације, али имамо времена. Нико никада није напустио УЕФА. Ако погледате њихове регулативе, они једноставно то не дозвољавају, а не постоји ни 'шта ако' алгоритам."

Дјуков је истакао и да челници фудбала на "старом континенту" имају све у својим рукама, пошто могу да изнова и изнова траже разлоге за санкције Русији.

"Политика је на првом месту у Европи, фудбал је пао у други план. Видели смо то на Светском првенству у Катару. Данас Европа није задовољна оваквом ситуацијом, сутра ће постављати питања о људским правима, прекосутра ће окренути на то да ми недовољно снажно подржавамо ЛГБТ покрет, а то ће такође бити основа за бојкот", закључио је Дјуков.

И правно ће бити веома компликовано извести промену, ако до ње дође, пошто само захтев није довољан.

"Постоји велики број услова", додао је генерални секретар савеза Максим Митрофанов.

"Писмо не значи аутоматско напуштање УЕФА. Ако се, између осталог, не испуне услови, онда се иступање неће догодити."

image