Спорт

Митровић бесан: Срамота ме је да причам о Пиксијевом одласку

Најбољи фудбалер Србије у 2022. години истакао је да је део јавности једва дочекао слабе резултате репрезентације на Светском првенству у Катару
Митровић бесан: Срамота ме је да причам о Пиксијевом одласкуGetty © Justin Setterfield / Staff

Не видим разлог да се расправља о поверењу Стојковићу, чије су непуне две године мандата испуњени ведрином, одличним резултатима и повратком вере у државни тим, изјавио је фудбалер Фулама и репрезентативац Србије Александар Митровић у интервјуу за "Спортклуб".

Фудбалер Фулама освојио је Златну лопту за најбољег играча у 2022. години у избору ФСС-а.

"Златна лопта најбоља је сатисфакција и награда у одлазећој години и хвала људима из Фудбалског савеза Србије, улагао сам много жара и енергије у свакој утакмици. Испраћам најбољу годину у каријери, успешну на свим пољима. Максимум у датом тренутку не значи и коначан закључак. У 2023. години настављамо заједно, у државном тиму, клубовима. Обавезе се множе", истакао је Митровић.

Прокоментарисао је и учешће репрезентације на Мундијалу у Катару.

"Опхрвали су нас многобројни проблеми, повреде удариле у тимске темеље. Нажалост, у кључном тренутку нисмо били максимално спремни за мондијалске изазове. Да се разумемо, искључиво причам о повредама. Велики број репрезентативаца испао је из строја, само ми знамо колико смо мука истрпели. А, кад ниси фит, логично, не можеш ни тактички да одговориш задацима на терену. Виша сила уротила се против нас", оценио је голгетер Фулама.

Додао је Митровић да му се није свидело што су се делови јавности наслађивали проблемима репрезентације.

"Чини ми се да унутар појединих кругова постоји жеља да нас што пре сломе. Једва су дочекали испадање и осули паљбу. Навикао сам, после деценије у репрезентацији, на све и свашта, тако и јасно циљане критике."

"Прво да разјаснимо, нашим навијачима, нацији, свака част. Осећали смо подршку на сваком кораку и обећавам, од марта, с првим квалификационим утакмицама за Првенство Европе, вратићемо дуплом мером. Победама. Појединци су осетили потребу да коментаришу Пиксијев учинак, иако су миљама далеко од селектора и његовог имена. Питања о припреми утакмице, расположивом кадру, повредама, психолошком стању фудбалера, као да нису битна. Клупа и терен су једно, телевизија и студио сасвим друго", изјавио је Митровић.

Проблеми око премија који су се појавили у појединим медијима најбољи стрелац у историји репрезентације означио је као лаж.

"Нико од нас не игра за Србију због новца. Лично, срамота ме и да причам на тему премија. Играмо у одличним клубовима, зарађујемо и више него довољно, репрезентација тражи чисту главу и срце. Новац није битан. Показали смо више пута да се одлично слажемо. Квалификације, пут до Катара, заједно нисмо изгубили утакмицу до Швајцарске. За добре фудбалере, у сваком тиму, мора да има места", констатовао је Митровић, који каже да одлазак селектора у овом тренутку није могућ.

"Није време, ни место да се разматра опција о одласку селектора. Направили смо много добрих ствари, представили суперофанзиван фудбал, играли на Мундијалу, домогли се 'А' дивизије Лиге нација. Спорт, фудбал поготово, тражи континуитет. Срамота ме да причам о Пиксијевом одласку", нагласио је Митровић.

Додаје да учешћа на Мундијалима много значе репрезентације због континутитета.

"Навикли смо на усуд оптужби и сукоба после великих такмичења. Узастопна учешћа на мундијалима нису мала ствар, напротив. Погледајте ко се није ни докопао Катара, а Србија је играла и четири године раније, у Русији. Еуфорија може да буде добра ствар, међутим, нама су потребни тркачи на дуге пруге. Фудбал тражи понављање, континуитет, не трпи старе заслуге. Наша генерација може много да расте и зато подигнутих глава гледамо напред", закључио је Митровић.

image