Спорт

Председник УЕФА: Регионална лига на простору бивше Југославије је могућа

Александар Чеферин, ипак, не мисли да је тако нешто реално у овом тренутку
Председник УЕФА: Регионална лига на простору бивше Југославије је могућаGetty © Matthias Hangst / Staff

Председник УЕФА Александар Чеферин изјавио је у петак, на представљању новог серијала спортских емисија (Не)успјех првака са Мариом Станићем", да не искључује могућност формирања регионалне лиге на простору бивше Југославије, иако је свестан, како каже, да би било врло ризично организовати је.

Многе познате личности из света спорта из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине дошле су у Београд, како би подржале нови пројекат чију продукцију потписују Телеком Србија и Спортске игре младих, а подршку је пружио и први човек УЕФА Александер Чеферин.

"Ово је одличан пројекат и драго ми је да сам део тога. Важно је да деца разумеју спорт, да се баве спортом али и да науче да губе. Фасцинира ме то да су овде укључена деца из Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске, што одраслима понекад представља проблем", рекао је Чеферин и додао да би волео да се у будућност и деца из Словеније укључе у пројекат.

Последњих година, све се више говори о потенцијалном формирању регионалне лиге, по узору на некадашњу лигу Југославије.

"Не искључујем могућност формирања регионалне лиге. Ипак, тренутно је много ризично организовати такву лигу у оквиру нашег региона или бивше државе."

На недавно завршеном Мундијалу у Катару славила је Аргентина, а друго и треће место освојиле су селекције из Европе, Француска и Хрватска.

"Иако је први пут од 2002. године неевропска држава освојила Светско првенство, опет су на овом Мундијалу доминирале европске екипе. Освојили су друго и треће место. Европски фудбал је испред других и ту конкуришу само Бразил и Аргентина, а њихови сви играчи играју у Европи", рекао је први човек УЕФА, и додао да не мисли да је проширење Светског првенства у фудбал добар потез ФИФА.

"То је проблем ФИФА, али по мом мишљењу, квалитет ће бити мањи. Биће више незанимљивих мечева. Ипак, то није проблем УЕФА, и баш из тог разлога, Европско првенство је квалитетније од Светског првенства", рекао је Чеферин, који је прокоментарисао и резултат Србије на Мундијалу у Катару.

"Србија увек може боље. Сви учимо на грешкама. Имали су 'орлови' много повређених играча. ЕУРО је близу, знам да имате квалитетну екипу и све могућности да направите добар резултат", закључио је Чеферин.

image