Спорт

ММА: Стошић се вратио у Црвену звезду и најавио спектакл у Београду

Најбољи српски тешкаш, Дарко Стошић, потписао је уговор са ММА клубом Црвена звезда и најавио спектакуларну борбу у Београду

Председник клуба, Александар Ђорђевић, пожелео је добродошлицу Стошићу.

"Ово је било природно... Дарку је место у Црвеној звезди, ово је његов матични клуб. Важно је да Звезда има Дарка Стошића, да има такве шампионе. Изузетно је важно да омладина тренира са шампионом какав је он", рекао је Ђорђевић на конференцији за медије.

Стошић је готово од почетка каријере везан за Црвену звезду, колико год био далеко од ње у појединим тренуцима.

"Почео сам да тренирам џудо у Црвеној звезди, касније сам прешао у ММА, где су ми тренери били Гаги (Драган Тешановић) и Рођа (Александар Радосављевић). Касније сам отишао својим путем у свет, где сам се стварио бавећи се овим спортом. Сада је био прави тренутак да се вратим. Окупили смо се, пре свега, због пријатељства, надајући се да можемо да стварамо нове младе наде. Ја ћу помоћи и допринети колико будем могао", објаснио је Стошић.

Београд ће, од 11. до 18. фебруара, бити домаћин Светског првенства у аматерском ММА, првог у историји на европском тлу. За крај историјске недеље за српски и европски ММА - спектакл у организацији бахреинског "BRAVE CF" - борба Дарка Стошића и Шамила Газијева из Русије. 

"Читав свет ће доћи у београдску 'Арену'. Светско првенство је огромна ствар, можда млађи не схватају у потпуности. Ми на нашим почецима нисмо имали такве догађаје. Даћу све од себе да победим у мечу и приредим спектакл, да публика види светски ниво борења. Противник нема пораз у професионалној каријери, а поштовање београдске арене могу да заслужим само добром борбом", истакао је Стошић.

Борба је најављена као борба за појас, али због уговора који Стошић има са другом организацијом, то на крају није било могуће.

"Освајач појаса мора да буде у њиховој организацији, што је и логично - да остане и да га брани. Мени је КСВ изашао у сусрет и допустио да се борим у Београду за другу организацију иако имам уговор са њима, али би борба за појас представљала кршење уговора", објаснио је Стошић.

Светско првенство је, према речима организатора, већ оборило рекорд по броју учесника.

"Први пут се одржава светско првенство у Европи, и то баш у нашој лепој Србији. Биће најмасовније светско првенство до сада, а круна целог првенства ће бити 'BRAVE CF', где ће се Стошић борити против њиховог шампиона. Поносан сам што ће нас Дарко представљати, пошто није ишао лакшим путем, није користио пречице, већ је одмах прихватио изазов и ова борба има огромну тежину. Сигуран сам да Дарко иде на победу, а она би на савршен начин заокружила читаву недељу", рекао је Слободан Максимовић - борац, тренер и члан ММА савеза.

Максимовић је рекао да ће Србију и Црвену звезду на предстојећем првенству представљати још двојица такмичара - Иван Панић ће се такмичити у категорији до 84кг, док ће се Милан Стојиљковић борити у категорији до 70кг.

У Звезди у будућности много очекују и од Марине Спасић у женској конкуренцији, која се тренутно опоравља од повреде.

"Марина је наш најбољи женски борац и од ње очекујемо велике ствари. Тренутно се опоравља од повреде колена. Она је наша принцеза и имамо највиша очекивања", рекао је Ђорђевић.

"Вратили смо се због љубави према спорту, Звезда ће правити нове шампионе"

Спортски директор Клуба, Драган Гаги Тешановић, верује да ће сада бити много лакше него што је то био случај 2014. године, када се, са Александром Рођом Радосављевићем, упустио у пројекат "ММА Црвена звезда".

"Вратили смо се јер волимо овај спорт. Поклопиле су се коцкице да се направи здрава прича. Прве године у Црвеној звезди су биле добре, али је било много тешко. Сада ће бити много лакше", рекао је Тешановић, на шта се Радосављевић довезао:

"Када смо кренули те 2014. године, за кратко време смо направили најбољи клуб у држави, који је престао са радом јер није било подршке каква постоји данас. У међувремену смо, накратко, изашли и Гаги и ја из спорта, али се појавио Александар, пре свега наш пријатељ, који нам је објаснио да треба да останемо у спорту. Он је све омогућио и на нама је да му вратимо. Ово је више породична и пријатељска прича него пословна."

Стошић се присетио својих почетака.

"Сви данашњи борци су почели код Гагија и Рође, а ја сам међу њима. Није било никаквих услова, није било ни да се плати кирија за салу. Они нису хтели ни динар да узимају за чланарину. Прекипело им је... Сада је Александар Ђорђевић ту, биће све бољи услови за тренирање, сви смо се вратили."

Радосављевић истиче да су основни састојци за прављење шампиона ту, али да је потребно време и много рада.

"Потребни су нам прави узори. Није довољно бити само шампион, већ бити и прави узор генерацијама које долазе. Дарко је управо то - прави узор за будуће шампионе. Имамо све услове, али је потребно време, јер ништа не може преко ноћи."

Црвена звезда жели да усмери омладину на спорт, због чега промовише посебну акцију. 

"Црвена звезда отвара врата млађим нараштајима, да их склонимо са улице – до 18 година се не плаћају чланарине. Позивам све да дођу и да се опробају, јер се никад не зна ко ће остати у спорту", поручио је Максимовић.

image