Спорт

Ђоковић померио рекорд - 33. гренд слем финалом оставио Федерера и Надала "у прашини"

Српски тенисер је сада још убедљивије на првом месту у историји мушког тениса по броју наступа у највећим мечевима
Ђоковић померио рекорд - 33. гренд слем финалом оставио Федерера и Надала "у прашини"© Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Новак Ђоковић се пласирао у финале Аустралијан опена, своје 10. у каријери, победом над Томијем Полом 3:0. Србин је славио 7:5, 6:1, 6:2 и тако стигао до борбе за свој 10. трофеј у Мелбурну, 22. гренд слем титулу и прво место на АТП листи.

Све то ће бити улог у недељном финалу (9.30 часова) против Стефаноса Циципаса. А тај меч биће Новаково 33. гренд слем финале, чиме је додатно побољшао рекорд који држи.

Ђоковић је од раније рекордер по броју финала гренд слемова у које је стигао, а са 33. пласманом у финале, успео је да побољша рекорд и остави Роџера Федерера на два финала мање. Рафаел Надал их је до сада имао 30, па је тако додатно увећана његова предност.

Када се у једначину дода и женски тенис, Ђоковић се изједначио са Сереном Вилијамс, која је 23 гренд слем титуле освојила из 33 покушаја, пре него што је прошле године решила да заврши каријеру. Испред је остала само Крис Еверт, пошто је Американка каријеру окончала са 34 гренд слем финала.

Иначе, 2023. година је постала 15. у којој је Новак Ђоковић успео да стигне до макар једног гренд слем финала, а прва таква била је још 2007. године. 

image