Спорт

У суботу отварање Светског аматерског првенствa у ММА

Светско аматерско првенство у ММА, на коме ће се борити 550 такмичара из 62 државе света, биће отворено у суботу, 11. фебруара у Штарк арени у 18 часова
У суботу отварање Светског аматерског првенствa у ММАGetty © Sean M. Haffey / Staff

Прве борбе заказане су од недеље, 12. фебруара од 11 часова и током седам дана у Београду бориће се и жене и мушкарци, у јуниорској и сениорској конкуренцији, саопштено је из Владе Србије.

У јуниорској конкуренцији финала су заказана за четвртак 16. фебруар, док ће финала у сениорској конкуренцији бити одржана 17. фебруара.

Председник ММА савеза Србије Лука Николић поручио је да је првенство историјски догађај за овај спорт, имајући у виду да је Београд први европски град домаћин светског првенства у планетарно најбрже растућем спорту, с обзиром на то су домаћини претходних седам шампионата биле Сједињене Америчке Државе, Бахреин и Уједињени Арапски Емирати.

Ово такмичење, пре свега представља велику част за земљу која се у организационом делу, показала као одлични домаћини, рекао је Николић.

Kазао је да су представници светске ММА федерације (ИММАФ) одушевљени Београдом, условима у Штарк арени, интересовањем публике и чињеницом да овај спорт прати оволики број наших грађана.

"Не сумњам да ће по завршетку првенства имати још боље утиске о Србији", оценио је Николић.

"У Штарк арени биће постављено пет борилишта, у оквиру којих ће се борити 550 такмичара из 62 државе света. Процене су да ће гледаоци бити у прилици да дневно посматрају и до стотину борби. Сви ови такмичари долазе у нашу земљу са својим тимовима, тренерима, физиотерапеутима, неки чак и са породицама. Kако је ММА најбрже растући спорт, много навијача из свих крајева света посетиће Србију наредне недеље, тако да очекујемо и велики број туриста који ће поред врхунских борби, имати прилику и да упознају нашу земљу", навео је председник ММА савеза Србије.

Борилачки спектакли у Штарк арени не завршавају се затварањем Светског првенства у ММА. У суботу, 18. фебруара од 19 часова, биће одржане професионалне борбе у оквиру организације "БРАВЕ ЦФ" из Бахреина.

"БРАВЕ ЦФ" ће угостити борце из Србије, Kиргистана, Русије, Бахреина, Пољске, Хрватске, Француске, Азербејџана, Белгије, Египта, Либана и Саудијске Арабије.

Председник ове организације Мохамед Шахид уверен је да ће Србија бити полазна тачка још јачег, системског развоја ММА спорта у Европи и очекује да ће и друге европске земље следити пример Србије.

"Овакви догађаји ће помоћи у стварању одрживе ММА спортске економије у овим нацијама које ће даље развијати спорт на континенталном нивоу", рекао је Шахид.

Цена улазница за Светско првенство у ММА износи симболичних 200 динара и организатори се надају да ће трибине Штарк арене бити испуњене гледаоцима, који ће по први пут имати прилику да у нашој земљи уживо посматрају оваква борилачка надметања.

Улазнице за професионална надметања 18. фебруара купују се одвојено од карата за Светско првенство и оне су такође у продаји, наведено је у саопштењу.

image