Спорт

Пешић после најдужих квалификација: Сада су циљ Игре у Паризу, још не знамо ништа о Јокићу и Богдану

Селектор кошаркашке репрезентације Србије изјавио је након утакмице са Великом Британијом да је сад крајњи циљ репрезентације да обезбеди пласман на Олимпијске игре у Паризу
Пешић после најдужих квалификација: Сада су циљ Игре у Паризу, још не знамо ништа о Јокићу и Богдану© Dusan Milenkovic/ATAImages

Кошаркашка репрезентација Србије пласирала се на Светско првенство, пошто је у одлучујућем мечу квалификација победила селекцију Велике Британије 101:83 (28:20, 18:21, 28:19, 27:23).

"Први пут се као тренер суочавам са новим системом такмичења који не зависи само од нас. Ово су биле најдуже квалификације које су икада направљене", почео је Пешић на конференцији за медије.

"Да се не понављам, имали смо преко 40 играча који су играли квалификације и ту континуитета нема. Нисмо имали времена за припрему. Писали сте да је Пешић добио појачање из Евролиге. Чим сам то видео пао сам. Па ти играчи су дошли из тешких утакмица, одрадили један тренинг. Видели сте Добрића који није у форми."

Додао је да је систем квалификација утицао на неуспех неких тимова.

"Видели сте Аргентинце који су изгубили од екипе која није фаворит. Они су пре пораза од Доминиканске републике победили Канаду без Лапровитоле и Дека. Е, њих двојица су 20 сати путовали до Аргентине и промашили су у том мечу одлучујуће шансе. Ви мислите да је све решено када дођи играчи из Евролиге, па није решено. Видите и сами колико се смањио јаз између фаворита."

Прокоментарисао је и однос према мањим и слабијим репрезентацијама.

"Неки наши тренери су о Енглеској говорили да они само фудбал играју, али видели сте да знају да играју кошарку. Нису они кандидати за медаље, али се смањила разлика у квалитету између екипа. Због тога морамо више да радимо и улажемо."

Селектор Србије додао је да ће на Мундобаскету кључ бити у одбрани.

"Тачно је да се самопоуздање подиже ако на почетку постигнеш два поена. Одбрана је знање. Предвиђање ситуације, антиципација. За сваку екипу је потребно времена да би се одбрана уиграла. Говорим о врхунском нивоу. На том Светском првенству без те одбране можемо да се сликамо", истакао је Кари.

Пешић је нагласио да припреме за планетарни шампионат већ сада почињу и да се нада да ће на располагању имати најбоље играче, укључујући Николу Јокића и Богдана Богдановића.

"Правимо календар, гледамо где ћемо играти пријатељске утакмице и са ким ћемо играти. Тарлаћ и ја морамо да размотримо све то. Споразум између НБА и ФИБА каже да играчи могу да почну припреме 28 дана пре почетка Светског првенства. И даље не знамо докле ће Јокић и Богдановић играти у НБА. У Евролиги су тек сада почели да играју озбиљније утакмице. Њихове утакмице се завршавају крајем јуна, тако да ћемо видети шта ћемо и како ћемо. У јуну ћемо можда позвати кандидате који ће бити слободни, да тренирамо и разговарамо. То ћемо све урадити пре годишњег одмора јер момци морају да се одморе. Лоша припрема, лоше првенство."

Осврнуо се селектор Србије на циљеве репрезентације у наредном периоду.

"Циљ је победити сваку следећу утакмицу, колико је могуће. Крајњи циљ је да обезбедимо пласман за Олимпијске игре. Све преко тога ћемо да бацамо тренерке у ваздух и да се љубимо три, четири пута, ако треба и у уста”, закључио је Пешић.

Светско првенство на програму је од 25. августа до 10. септембра у Јапану, Индонезији и на Филипинима.

image