Спорт

Почињу квалификације за ЕУРО 2024: Дерби Италије и Енглеске, Србија игра у петак

Квалификације ће бити на програму све до новембра, када ће бити познато 20 од 23 тима која ће се придружити домаћој селекцији Немачке на завршном турниру
Почињу квалификације за ЕУРО 2024: Дерби Италије и Енглеске, Србија игра у петакGetty © Thomas Lohnes / Stringer

У четвртак почиње нови фудбалски циклус на Старом континенту - 54 репрезентације стартују у квалификацијама за Европско првенство 2024. године које ће бити одржано у Немачкој.

Међу тим селекцијама је и репрезентација Србије која ће у наредним данима одиграти два сусрета, али претходно ће у четвртак почети надметање у групама Ц, Х и Ј.

ЕУРО 2024 бројаће 24 селекције, а 20 ће тражити пут на завршни турнир кроз квалификације. По два најбоља из сваке од 10 група отићи ће директно у Немачку, док ће преостала три места бити попуњена у марту 2024, у плеј-офу Лиге нација.

Првог дана квалификација, биће виђен прави дерби у оквиру групе Ц, пошто ће снаге одмерити тимови који су пре две године играли у финалу Европског првенства - Италија и Енглеска. У тој групи играју још и Северна Македонија и Малта.

У групи Х, у четвртак се играју три утакмице: Данска дочекује Финску у скандинавском дербију, Казахстан ће угостити талентовану Словенију, док ће Сан Марино покушати да коначно буде нешто више од тима за побољшавање гол-разлике против Северне Ирске. У оквиру групе Ј, Босна и Херцеговина дочекује Исланд, Португалија ће играти против Лихтенштајна, док ће Словачка угостити Луксембург.

Србија квалификације почиње у петак 24. марта против Бугарске у Београду, док ће три дана касније гостовати Црној Гори у Подгорици. Сви горепоменути мечеви играће се у термину од 20.45 часова. Уколико "орлови" не заврше на једном од прва два места у групи, учествоваће у баражу наредне године пошто су у Лиги нација били први у својој групи у Б дивизији.

image
VV inauguration
banner