Спорт

Партизанова рачуница - може и до петог места, само чудом остаје без Топ 8 Евролиге

Црно-бели на два кола пре краја практично су обезбедили место у плеј-офу Евролиге, а у мечевима против Монака и Панатинаикоса ће се борити за што бољу стартну позицију уочи доигравања
Партизанова рачуница - може и до петог места, само чудом остаје без Топ 8 Евролиге© Dusan Milenkovic/ATAImages

Кошаркаши Партизана остварили су велики тријумф против Реал Мадрида у петак увече резултатом 104:90, којим су стигли надомак пласмана у Топ 8 фазу Евролиге.

Иако још увек нису теоретски обезбедили место у четвртфиналу, црно-бели ће у последња два кола имати прилику да се боре чак и за пласман на пето место и потенцијално лакши пут у плеј-офу.

Како Партизан може да остане без Топ 8?

Са скором 18 победа и 14 пораза, Партизан још увек није 100% сигуран путник међу осам најбољих. Ипак, да до тога не дође, биће потребан искључиво један сценарио да се догоди.

Да Партизан заврши на деветој позицији, мораће и да изгуби утакмице против Монака у гостима и Панатинаикоса у Београду, али и да најближи ривали забележе по две победу. То су Жалгирис, који ће играти против Макабија и Бајерна, и Басконија, која ће на мегдан Асвелу и Олимпијакосу.

Било каква победа Партизана или само један пораз Жалгириса или Басконије значили би да црно-бели сигурно одлазе у наредну фазу такмичења.

Највеће шансе да Партизан остане седми

То је позиција коју Партизан тренутно заузима, а лако би могло да се деси да ту и остане. Партизан има лошији међускор од Макабија и Фенербахчеа, који су испред њих на табели, али и бољи од тимова који су иза њих - Жалгирис и Басконија.

Због тога се налазе са одличним шансама да буду седми, док је осмо место мало компликованије. За тако нешто, и Партизан ће морати да изгуби оба преостала меча, а да или Жалгирис или Басконија упишу обе победе.

Како Партизан може до петог места?

Иако је то донедавно деловало као сан, Партизан ипак има какве-такве шансе да регуларни део сезоне заврши на шестом или чак петом месту на табели. За пету позицију, црно-бели морају да упишу две победе. Ипак, ни то не би било довољно.

Ако Макаби изгуби оба преостала меча, а Фенербахче макар један, Партизан би са две победе завршио на петој позицији, одмах иза четири "носиоца" у четвртфиналу.

За шесто место, међутим, има више комбинација. Фенербахче ће играти против Ефеса и Црвене звезде, и ако упишу два пораза, црно-бели ће моћи и са једном победом да их прескоче на табели. Са две победе Обрадовићевог тима, довољно је да Фенербахче изгуби макар један меч.

Са друге стране, није искључено ни да Макаби забележи поразе против у своја два меча, па да их Партизан и Фенербахче заједно надмаше на коначној табели. Ипак, очигледно је да је то мање вероватна опција.

У четвртфиналу ће играти првопласирани против осмопласираног, другопласирани против седмопласираног, и тако даље. Зато ће црно-бели бити нарочито мотивисани за што бољу стартну позицију. Победе против Олимпијакоса и Реала су већ показале да Обрадовићева екипа нема разлога да се плаши иједног тима.

image