Спорт

Домагојева "Анатомија генија" – књига о Месију је књига о Барселони

Хрватски спортски новинар и фудбалски аналитичар Домагој Костањшак, у интервјуу за наш портал, открио је детаље настанка, процес писања и на крају реакције на књигу "Анатомија генија", која се бави еволуцијом Лионела Месија у фудбалском клубу Барселона.

Спортски новинар, аналитичар, скаут, љубитељ фудбала, књиге, Барселоне... сваки од претходних описа одговара Домагоју Костањшаку.

Домагој је недавно у спортску јавност доспео као аутор књиге под називом "Анатомија генија", која се бави тактичком еволуцијом Лионела Месија у фудбалском клубу Барселона.

Од тинејџерсих дана, преко прериода "лажне деветке", до најбољег у историји фудбала, Месијеве епохе подједнако су занимљиве.

Управо о њима, уз сјајну помоћ и сарадњу са Месијевим некадашњим тренерима, али и људима који су и данас у контакту са аргентинским чаробњаком, Домагој је писао из стручног, на тренутке и помало навијачког аспекта.

У интервјуу за наш портал, открио је детаље писања спортске књиге, процеса њеног стварања, начина на који се стиже до људи блиских Месију, као и шта то њега одваја од осталих фудбалских великана.

Пре свега, чин писања књиге сам по себи је нешто попут мог великог циља већ један дужи низ година. Требало ми је дуго времена да уверим самог себе да то уопште могу да направим, а онда и наћи тему о којој бих се могао довољно расписати. Ту је у игру ушло спортско новинарство и аналитика. Пошто сам велики заљубљеник у све повезано са Барселоном, ипак сам њихов навијач више од 20 година, тема се наметала сама по себи.

Наравно, Лионел Меси је већ помало 'досадна' тема, јер сви пишу о њему. Како и не би, но пошто ми је то прва публикација и још сам нико и ништа у индустрији, у поређењу са великим именима у фудбалу, требало ми је нешто универзално и пре свега нешто велико.

И то је заправо то. Када се на крају зброје те три ствари: моја амбиција и велика љубав према писању, аналитика, те Барселона, односно Меси, добије се ова књига.

Домагој је открио да ли је замишљао да ће, када буде издао књигу о Месију, то изгледати баш овако како је испало.

Тешко ми је рећи. Генерално, да, мислим да је сама структура књиге испала врло добро. Исто тако морам признати да ми је требало веома дуго да уопште разрадим целу визију и ставим је на папир. Дуги период стварања овог издања је заправо утрошен на осмишљање поглавља и одлучивања о чему тачно писати и како заправо анализирати Месија.

На прву руку премиса звучи изузетно једноставно – хајде да видимо како је изгледао Меси кроз године. Али, када се дубље уђе у тему, открије се да ту има много детаља везаних не само уз њега самог, него и за тренере, цели клуб, остале играче...

На крају сам дошао до закључка да књига о Месију мора бити и књига о Барселони и тако је заправо њен финални 'изглед' дошао у живот.

До Месија и њему блиских људи веома је тештко доћи, што је значило да писац књиге мора добрано да се потруди за проналажење саговорника...

Мислим да је ово био далеко најтежи и најдужи процес, али исто тако се то апсолутно исплатило. Не могу рећи да сам дошао до људи који су веома блиски њему, али свакако до људи који су били или још јесу у контакту са њим. Но, тај процес је заправо велика поука о самој спортској индустрији. Када сте релативно или потпуно непознат аутор, велике рибе ће вам ретко одговарати на поруке и ту упорност долази до изражаја.

Једноставно сам покушавао, послао на стотине мејлова, порука на Твитеру, Фејсбуку, потезао све везе које имам у рукаву и молио људе за услуге. На крају се исплатило и тако дођете до људи попут Сида Лоува, Грејема Хантера, па вам тако и Енди Вест напише увод уз договорену вечеру на плажама Барселоне и чак успете ступити у контакт са тренерима из Ла Масије. Упорност се исплати.

Добра ствар била је та што се на интернету заиста може пронаћи доста ствари које се тичу фудбалске суперзвезде. 

Много тога сам знао јер пратим и Месија и клуб дуг низ година, али је фасцинантно колико тога заборавите у веома кратком времену. Примера ради, Леови први кораци су под Рајкардом били закопани дубоко у подсвести и заправо сам ту провео готово највише времена.

Ту онда долазимо и до чињенице да је све везано уз Месија, више-мање доступно на интернету и баш због тога је моја књига морала имати нешто уникатно, посебно...

А како би дошли до тога, потребно је много копања, анализирања и проучавања детаља. Баш због тих разлога, мислим да је одговор на питање колико је тешко написати једну овакву књигу: Веома тешко.

Књига о Месију не може се написати тек тако, за пар дана или месеци.

Сам процес питања је био релативно кратак – рекао бих неколико месеци фокусираног рада (уз стални посао са стране, наравно). Међутим, сакупљање података, интервјуисање људи, контактирање новинара и аналитичара, организација и едитовање слика, графикона и остале ствари су биле, благо речено компликоване. Ипак, на крају је то све трајало можда око годину дана, рекао бих.

Велики број љубитеља лика и дела Лионела Месија, сећају се тренутка када су схватили да је он својеврсни и непоновљиви геније.

Врло је лако рећи да је Меси веома добар. То видите и као дете које је неколико пута гледало фудбалску утакмицу. Ипак, до пре неких пет година, и ја сам био обични фан и гледао сам и пратио фудбал без претеране потребе за анализирањем детаља. Али када почнете обраћати пажњу – ту мислим на баш почети обраћати посебну пажњу – онда видите на стотине малих ствари које Меси ради, које једноставно нису 'нормалне'.

Меси и ја смо некако одрасли заједно, пошто је он само био неки нови клинац у Барселони када сам ја почео да пратим клуб. Из тог разлога сам већ знао да је један од највећих, ако не и највећи, и пре него што сам се бацио у аналитичарске воде. Након тога сам развио још дубље дивљење према њему као играчу.

Меси је својом магијом размазио не само љубитеље Барселоне, већ и фудбала.

Кроз године сам се некако навикао на његове генијалне потезе и све оно што он ради постао је стандард готово сваке недеље. Што се тога тиче, мислим да смо ми Барселонини навијачи били помало размажени чињеницом да је највећи свих времена, скоро целу своју каријеру провео баш у нашем клубу.

Али ова књига ме је натерала да се присетим колико је то све заправо далеко од нормалног. Не само да није нормално, једноставно је нечувено. И онда долазимо и до ситних детаља, које заборавите кроз године, или их можда нисте били свесни, па одједном, Меси је још већи феномен него што сте икада могли да замислите. Ко би рекао да је тако нешто уопште могуће.

Домагој је навео који детаљи Месија одвајају од осталих фудбалских великана.

Мислим да се баш тиме ова књига бави. Барселона се мењала кроз године и Меси се морао мењати, упркос томе шта остатак света генерално мисли. И не само да се мењао у зависности од тога шта је Барселони као екипи требало, већ је и у свакој новој улози, под сваким новим тренером, у свакој новој ери и са сваким новим саиграчима, и даље је био најбољи.

Та размера и комбинација доследности и квалитета, једноставно су нешто што врло мало играча поседује, или је икад поседовало кроз историју фудбала.

Књига је у кратком периоду постала веома популарна, а аутор се нада да ће убрзо доћи до људи из Барселоне.

За сада мислим да није стигла до људи из клуба. Стићи ће до неких новинара који су блиски клубу и надам се да ће онда тако некако доћи и до клуба. Што се тиче саме продаје, не очекујем неки новац или славу која ће ми драстично променити живот, али да, лепо је видети да постоји интерес.

Садржај књиге није прикупљао на "лицу места", али ће промоција и маркетинг бити тамо одржани.

Готово све је обављено путем интернета. Једноставно је тако били лакше. Ипак, маркетинг књиге биће обављен и у самом граду, те на стадиону, када за то дође време. За сада, ипак не могу рећи да сам присуствовао тренинзима или утакмицама баш у сврху прикупљању података за књигу.

Писање једне овакве књиге обично би могло да значи и отварање врата у аналитичарском послу, али је хрватски колега у те воде одавно "загазио".

Више сам аналитичар, него што сам новинар. Радим као 'фриленс' аналитичар за клубове, како самостално, тако и кроз 'Total Football Analysis'. Тренутно сам 'запослен' у једном клубу у првој лиги ван лига петицa. Наравно, неки виши циљ био је пробити се у неке од великана, али има времена за то.

За крај, Домагој је открио да ли му је у плану писање неких нових књига.

Мислим да неће бити једина, али за сада не знам о чему бих писао, тако да је књига број два још увек на чекању. Топло се надам да ће и на њу доћи ред, закључио је Домагој Костањшак у интервјуу за РТ Балкан.

*Књигу "Анатомија генија" можете поручити на готово свим најпознатијим платформама широм света, односно на следећим линковима:Амазон, Book Depository, Pitch Publishing.

image