Спорт

"Њујорк тајмс" ликује: Новак је схватио – његова доминација је можда завршена

Западни медији дочекали су први пад Новака Ђоковића како би моментално кренули са причама да је његова ера у тенису готова
"Њујорк тајмс" ликује: Новак је схватио – његова доминација је можда завршена© Handout

Амерички лист "Њујорк Тајмс" прогласио је победу Карлоса Алкараза почетком новог поретка у тенису и крају доминације најбољег српског спортисте.

Ђоковић је после пет година препустио вимблдонски трон младом Шпанцу, који је освојио свој први трофеј у Лондону. Карлитос је тријумфовао након скоро пет сати игре, у драматичном мечу, резултатом 1:6, 7:6 (8:6), 6:1, 3:6, 6:4.

Новак није успео да дође до осмог пехара на Вимблдону и изједначи се са Роџером Федерером, те је остао на 23 трофеја са највећих турнира.

Новинари "Њујорк тајмса" посебно су се осврнули на детаљ са почетка петог сета, када је након претрпљеног брејка, Србин поломио рекет ударивши у стуб који држи мрежицу.

"Снагом форхенд винера, Новак Ђоковић је ударио рекетом од греду која држи мрежу, а онда је покупио крхотине и сео на столицу. Био је то некарактеристичан излив беса освајача 23 гренд слема и ту се радило о много више од само поена који је изгубио", стоји у тексту "Њујорк тајмса".

"Ђоковић, од кога су сви очекивали да освоји Вимблдон у недељу, и можда још неколико пута у наредним годинама, изгледао је као да је схватио у том тренутку – његова доминација мушким тенисом претходних година је можда завршена. Млади шпански тенисер Карлос Алкараз је демонстрирао невероватну менталну снагу и тениске вештине током сјајног меча од пет сетова и тиме се родило ново тениско ривалство."

И на конференцији за медије после финала Ђоковић је истакао да Алкараз има помало квалитета од свих чланова "велике тројке", док су Американци наставили да ликују и написали да је "Карлос Алкараз је показао Новаку Ђоковићу да су му титуле одбројане".

"Ђоковић је до недеље деловао непобедиво у мечевима који се играју на три добијена сета на гренд слем турнирима, а посебно на Централном терену Вимблдона где није изгубио 10 година. Пошто је Федерер отишао у пензију, а Надал се носио са хроничним проблемима са повредама са 37 година, могло се замислити како Ђоковић долази до још неколико гренд слем трофеја у наредних неколико година док Алкараз није избрусио своју игру..."

У истом маниру је и настављено...

"Можда је разлог за разбијање рекета, који је Ђоковић приписао тренутној фрустрацији - када је Алкараз одбранио свој сервис у петом сету – то што се на Вимблдону, на трави, надао да ће имати благу предност у односу на свог презрелог новог ривала у наредним годинама.",

Најутицајнији светски дневни листи подсетио је да је Новак био изненађен Шпанчевом игром на трави, иако му је шљака омиљена подлога.

"И пре разбијања рекета, био је још један тренутак када је Ђоковић добио сигнал да га чека неколико изазовних година. Ђоковић је сервирао при 1:3 у трећем сету и њих двојица су одиграла гем од 32 поена са 13 изједначења који је трајао скоро пола сата. Оба играча су трчала и направила невероватне ударце, а гледаоци су одушевљено урлали због сјајне игре и храбрости. На крају, Ђоковић је послао форхенд у мрежу, а Алкараз је направио нови брејк. Ставио је прст на уво и тражио од публике још буке и ту је Новак знао. Колико год година још да игра, Алкараз ће бити ту – и то чак и на трави", закључује се у тексту "Њујорк тајмса".

image