Спорт

Партизан добио новог пејсмејкера: Кануте има знање да буде појачање, Менига спасила мајсторија

Ако је Партизанов први меч у новој сезони био хаотичан и буран, овај други, у победи 2:0 против Војводине, био је одмерен и далеко уобичајенији - онако како би њихови навијачи и желели да буде. Далеко сигурнија игра произвела је нове разлоге за оптимизам, али и нова питања којима ће струка у Хумској морати да се бави
Партизан добио новог пејсмејкера: Кануте има знање да буде појачање, Менига спасила мајсторија© FK Partizan / Miroslav Todorović

Тим Игора Дуљаја је тријумф у Новом Саду уписао не баш олако, али ни са много мука, показавши домаћину да поседује осетно више квалитета. Но, Партизан је и у сигурној победи добио назнаке брига које би требало да предупреде у наредним недељама.

Партизан ће на пут у Азербејџан у среду отићи у лепом расположењу. Меч против Сабаха у квалификацијама за Лигу конференције стиже после стабилне партије на "Карађорђу" која ће избледети сећања на реми из Бачке Тополе, а и овога пута су у центру пажње била нова појачања.

Матеус Салдања је постигао нови гол, овај пут после луцидног додавања Бибарса Натха, Ксандер Северина је само у почетку био претња по "лале", док је Аранђел Стојковић пречесто остављао превише простора иза себе након излета у напад. Али највише су у очи упадали квалитети Франка Канутеа.

Кануте постаје Партизанов "пејсмејкер"

За разлику од меча против ТСЦ-а, када је у систему 4-3-3 играо уз Бибарса Натха, Партизаново појачање из Серкл Брижа је овог пута био део централног пара са Кристијаном Белићем.

Дуљај се одлучио за стабилнију 4-2-3-1 и Кануте је од првог минута показивао техничке квалитете који су га препоручили. Слично Фусенију Дијабатеу прошле године, како се у домаћем фудбалу појави странац који поседује "мекшу ногу" и интелигенцију, тај калибар лако долази до изражаја.

Сенегалац је био поуздан у поседу лопте, физички чврст и способан да заобиђе притисак противничких играча.

Још важније, Кануте је показао и вољу и знање да постане Партизанов пејсмејкер додавањима унапред - неко ко ће регулисати ритам и знати када да убрза игру читавог тима, а када да је примири.

Паметним додавањима, Кануте је пробијао линије противничког тима у више наврата, често проналазећи Натха, Северину и остале, у позицијама које им дају више простора за наставак напада. Штавише, управо то је неопходно за онај "бржи Партизан" какав тренери црно-белих захтевају током сваких припрема.

Нису ни сва додавања везисте била успешна, али Кануте је спреман да одмереним ризиком пронађе офанзивце у позицијама одакле би напад Партизана могао да постане опаснији. И на њима ће бити да очекују таква Канутеова додавања.

Менигова мајсторија засенила слаб меч

Међу тим офанзивцима је и Квинси Мениг, који је у Новом Саду показао колико фудбал уме да буде необичан. Током три четвртине утакмице, Холанђанин је био далеко најбезопаснији Партизанов нападач, а онда је направио најлепши потез на мечу.

Мениг је био неефикасан са лоптом у ногама, Партизанови напади су се неретко завршавали баш његовим неуспесима да настави акцију, а Милан Лазаревић је олако читао покушаје Квинсијевих не баш брзих дриблинга.

И онда, после 74 минута ничега, Мениг је постигао мајсторски погодак са дистанце, под пречку, за потврду Партизанове победе. Погодак је био вредан препричавања за све који су га видели на "Карађорђу", али све осим тога показало је да ће Мениг морати да подигне ниво својих игара.

Док год буде голова, неће Мениг трпети критике, али биће неопходно и да Холанђанин чешће учествује у креирању погодака. Прошле сезоне је на тек сваких 175 минута на терену бележио по једно директно учешће у поготку (гол или асистенција). Иако се играчи из Европске Уније више не броје као странци у Суперлиги, то Менига не ослобађа већих очекивања која уз странце природно долазе.

Дуљаја чека главобоља - ко ће бити "бонус" када стигне штопер?

Додатни разлог за Менига да "дода гас" ове сезоне лежи и у - одбрани Партизана. Необично јесте, али место Михајло Илића у стартној постави требало би да добије ново појачање које се најављује, што ће утицати и на офанзивну линију тима.

Илић, Партизанов "бонус" играч на старту сезоне, био је далеко поузданији у Новом Саду него у Бачкој Тополи и показао је да у њему има потенцијала који му је и донео прекоманду у први тим прошле године.

Међутим, из Партизана најављују долазак странца штопера, да ојача слабу конкуренцију на тој позицији, и стога се очекује да Илић изгуби место у стартној постави - зато ће Дуљај морати да смишља друга решења по питању "бонуса".

Кристијан Белић сада има 22 године и не потпада под то правило, а преостале опције су све офанзивне и недовољно доказане да заслуже редовно место у тиму. Ту су Самед Баждар, Немања Јовић, Михајло Петковић и Немања Трифуновић, који је баш против Војводине дебитовао у сениорском фудбалу у последњих седам минута утакмице. Превише играча сличног профила, а премало доказаног квалитета.

На путу у Азербејџан, Дуљај и сарадници о томе неће морати да мозгају, али их потенцијални проблем чека пре или касније. Сада је битније да се са далеког гостовања врате расположени као из Новог Сада.

image