Спорт

Аустралија одустала, Инфантино потврдио – Саудијска Арабија домаћин Мундијала 2034. године

Други пут у историји једна арапска земља биће домаћин највећег фудбалског такмичења
Аустралија одустала, Инфантино потврдио – Саудијска Арабија домаћин Мундијала 2034. годинеGetty © Julian Finney

Саудијска Арабија организоваће Светско првенство у фудбалу 2034. године, потврдио је на друштвеним мрежама председник Светске фудбалске федерације (ФИФА) Ђани Инфантино.

Инфантино је објавио и распоред осталих такмичења, пошто је потврђена одлука да је Аустралија одустала од кандидатуре за домаћинство.

"Нема спорта који уједињује свет као што је то фудбал. Светско првенство је савршен излог да се пошаље порука јединства и укључености", написао је између осталог Инфантино у поруци на Инстаграму у којој је обајвио да ће Саудијска Арабија бити домаћин Светског првенства у фудбалу 2034. године.

То ће бити други пут у историји да једна арапска земља организује највеће фудбалско такмичење на свету, након Катара прошле године.

Претходно је Фудбалски савез Аустралије саопштио да је одустао од кандидатуре за организацију Светског првенства.

Челници Фифе позвали су раније земље Азије и Океаније да до 31. октобра доставе кандидатуре за организацију, пошто су интересовање изразили Аустралија и Саудијска Арабија

"Аустралија не жели да се кандидује за домаћина Мундијала 2034. године, пошто су у обзир узети сви фактори", наводи се на званичном сајту ФС Аустралије.

У саопштењу се наводи да ФС Аустралије жели да организује Куп Азије за жене 2026. године, као и Светско клупско првенство 2029.

"Истражили смо могућност да се кандидујемо за домаћина Светског првенства. Узимајући у обзир све чињенице дошли смо до закључка да то не урадимо 2034. године. Фудбал је спорт један у Аустралији", додаје се у саопштењу ФС Аустралије и подсећа се да ће Бризбејн бити организатор Олимпијских игара 2032. године.

Процедура је таква да се прво достављају писма о намери, затим следи период у коме заинтересовани савези достављају званичну кандидатуру, а затим следи гласање.

Што се тиче Мундијала 2030. године, потврђено је интересовање Марока, Португала и Шпаније да уз Уругвај, Аргентину и Парагвај буду домаћини.

За Мундијал 2034. године једино је Фудбалски савез Саудијске Арабије доставио писмо о намерама.

Светско првенство 2026. биће одржано у САД, Мексику и Канади, док ће Мундијал четири године касније бити одигран у Шпанији, Португалији, Мароку, Уругвају, Парагвају и Аргентини.

image