Спорт

Историјска ноћ на "Бомбоњери" – Уругвај расплакао Месија и Аргентинце

Утакмице на једном од најзначајнијих светских стадиона никада не разочарају, а тако је било и овога пута – само ће разочарање ипак осећати домаћи навијачи
Историјска ноћ на "Бомбоњери" – Уругвај расплакао Месија и Аргентинце© Tanjug/AP Photo/Gustavo Garello

Фудбалери Уругваја савладали су Аргентину резултатом 2:0 (1:0) у квалификационој утакмици за Светско првенство 2026. године и тако прекинули историјски низ "гаучоса".

Аргентина, која је још у слављеничком расположењу након освајања Светског првенства у Катару прошле године, дочекала је Урусе на "Бомбоњери" и надала се наставку доминације у Јужној Америци.

Све до ноћас, екипа Лионела Скалонија није поражена у квалификацијама пуних седам година, последњи неуспех доживели су баш на отварању Мундијала против Саудијске Арабије, али су од тада нанизали 14 узастопних победа.

Голман Емилијано Мартинез није примио гол пуних 751 минут, тачније од финалног меча са Француском у Катару, а Аргентина није постигла гол први пут после 24 утакмице!

Међутим, изабраници Марсела Бјелсе су размишљали другачије, одиграли су одважно, храбро и потпуно заслужено победили.

Предност им је донео дефанзивац Барселоне Роналд Араухо у финишу првог полувремена, када је лепо испратио убацивање на другој стативи и погодио супротни угао.

Могли су и домаћи до изједначења, нису успели, а тачку на тријумф ставио је Дарвин Нуњез у финишу.

Недуго затим дошло је до нервозе и кошкања на терену, Лионел Меси је био један од најратоборнијих, али је спречен већи инцидент. Аргентина је заустављена, а освајач осам Златних лопти у сузама је напустио стадион у Буенос Ајресу.

Чиле и Парагвај одиграли су без голова (0:0), али са црвеним картонима, док је Колумбија код куће савладала Бразил после преокрета.

Гостима је Габријел Мартинели донео предност на самом старту, али је Луис Дијаз, човек којем је тек пре неколико дана пуштен отац после отмице, постао херој нације са два поготка и то оба главом.

Бразилци већ три утакмице не знају за тријумф, ово им је био други узастопни пораз и сада заузимају пето место на табели квалификација са седам бодова. Колумбијци имају два више, а један мање од другопласираног Уругваја.

Аргентина је и даље на челу са 12 бодова из пет наступа.

image
VV inauguration
banner