Спорт

Бекер: Ђоковић је у рангу Месија и Леброна, његова достигнућа нису са ове планете

Некадашњи тренер најбољег тенисера света је имао штошта лепо да каже о њему након нових историјских резултата
Бекер: Ђоковић је у рангу Месија и Леброна, његова достигнућа нису са ове планетеGetty © Clive Brunskill / Staff

Новак Ђоковић се са репрезентацијом Србије тренутно налази у Малаги где покушава да по други пут у каријери донесе "салатару" својој земљи, а све након што је недавно потврдио доминацију светским тенисом.

Освојио је прво мастерс у Паризу, а потом и Завршни турнир у Торину, обезбедио прво место на крају 2023. године и најмање 409 седмица на првом месту АТП листе. Све то је довољно његовом некадашњем тренеру Борису Бекеру да "сипа" нове хвалоспеве на рачун Србина.

"За мене је он краљ лавова", прецизира Бекер током гостовања у тениском подкасту "Дас гелбе фом бал".

"Дајемо све од себе да научимо љубитеље тениса ономе што је немогуће научити: шта је овај играч освојио за 16 или 17 година каријера, а да у 36. игра можда најбоље откако се бави тенисом. Освојио је три гренд слем турнира ове године и стигао до финала на Вимблдону, био је близу календарског гренд слема са 36 година. То су достигнућа ван ове планете."

Бекер је истакао и да је Ђоковић у париском "Берсију" освојио 40. мастерс упркос стомачном вирусу.

"Новак је играо два и по сата у Паризу у четвртак, три сата против Холгера Рунеа у петак, још три сата против Андреја Рубљова наредног дана... Човек би се уморио, али Новак је постајао све бољи и онда победио врло доброг Григора Димитрова без изгубљеног сета у финалу. Затим је поновио исто на Завршном мастерсу у Торину."

Читав свет почиње да схвата да је Ђоковић најбољи тенисер у историји, али Бекер га сада ставља и у ранг других елитних спортиста.

"Можда бисмо морали Новака да посматрамо кроз призму да није само најбољи тенисер у овом тренутку, већ и најбољи спортиста света. Желим да га упоредим са Лионелом Месијем, Леброном Џејмсом или Томом Брејдијем. За мене је то категорија у којој је Новак Ђоковић, јер сви доминирају или су доминирали током или у касним тридесетим годинама. Надам се да ће Ђоковић наставити још дуго, јер ништа боље не може да се деси младим играчима него да се такмиче на истом нивоу као најуспешнији играч свих времена. То је најбоља лекција у тенису", рекао је Борис Бекер.

image
VV inauguration
banner