Спорт

Ђоковић чека страшан рекорд - још мало и Федерера и Надала ће учинити "смешним"

Није искључено да би Србин у 2024. години могао да "дуплира" број седмица које је Шпанац провео на врху АТП листе
Ђоковић чека страшан рекорд - још мало и Федерера и Надала ће учинити "смешним"Getty © Mike Stobe / Stringer

Новак Ђоковић је овог понедељка започео 402. недељу на врху АТП листе, пошто је и даље суверени владар светског тениса.

Српски тенисер не планира да се у скорије време склони са тог места, пошто не само да ће 2023. окончати као најбољи играч света, већ ће ту бити и најмање до своје 409. седмице на врху. Управо тада ће урадити нешто незамисливо.

Ђоковићу је прво место загарантовано до краја Аустралијан опена, а када крајем јануара 2024. буде започео и 409. недељу на врху - имаће тачно 200 недеља више као први играч света од Рафаела Надала, који је током богате каријере најбољи био "само" 209 недеља.

Штавише, тог понедељка Ђоковић ће бити и тачно 99 недеља испред Роџера Федерера, претходног рекордера са 310 седмица као најбољи играч света. Међутим, Новак би добрим наступом у Мелбурну своју владавину могао да додатно продужи, па би у том случају могао да има и више од 100 недеља више од Швајцарца.

Како Ђоковић има 2.390 бодова више од првог пратиоца Карлоса Алкараза, и те како је могуће да се то догоди. У 2023. години је Новак пробио границе готово у свим најважнијим категоријама, а како ствари стоје, тај тренд би могао да се настави и у 2024. години.

Овако изгледа првих 10 на АТП листи и тако ће изгледати све до почетка наредне године:

image