Спорт

УЕФА: Пресуда Европског суда правде не означава подршку такозваној Суперлиги

Европска фудбалска унија (УЕФА) саопштила је да пресуда Европског суда правде не означава подршку Суперлиги и навела да су њена правила у складу са свим релевантним европским законима и прописима
УЕФА: Пресуда Европског суда правде не означава подршку такозваној СуперлигиGetty © Christof Koepsel / Staff

Европски суд правде саопштио је раније у четвртак да су незаконити прописи УЕФА и Међународне фудбалске федерације (ФИФА) који забрањују клубовима да се прикључе Суперлиги. Суд је навео да оваква одлука не значи да такмичење као што је Суперлига "мора нужно и да буде одобрено".

"Суд, пошто је генерално био упитан о правилима ФИФА и УЕФА у својој пресуди не одлучује о конкретном пројекту", пише у саопштењу Европског суда правде.

Случај је саслушан прошле године пред Европским судом правде након што је Суперлига после оштрих критика навијача, јавности и бројних клубова, пропала мање од 48 сати после покретања у априлу 2021. године. Компанија А22 која стоји иза оснивања новог такмичења покренула је поступак и од суда је затражила да донесе одлуку о тачкама права ЕУ пред мадридским трибуналом.

"УЕФА је примила пресуду коју је данас донео Европски суд правде у случају европске Суперлиге. Ова пресуда не означава подршку или одобрење такозване 'Суперлиге'. Напротив, она наглашава претходни пропуст унутар претходног одобрења УЕФА-е, технички аспект, који је већ био познат и решен 2022. године. УЕФА верује у своја нова правила, посебно у то да су у складу са свим релевантним европским законима и прописима", наводи се у саопштењу УЕФА.

Из тог тела наводе да ће ова асоцијација и даље да служи ширим интересима друштва.

"Наставићемо да обликујемо европски спортски модел заједнички са националним савезима, лигама, клубовима, навијачима, играчима, тренерима, институцијама Европске уније, владама држава и партнерима. Верујемо да ће солидарност темељне европске фудбалске пирамиде, коју су навијачи и сви учесници прогласили непроцењивим моделом, да буде заштићена од претње одвајања у складу са европским и националним законима", закључује се у саопштењу УЕФА.

Европска Суперлига је пројекат који је 12 клубова покренуло у априлу 2021, али је због критика јавности као и претње УЕФА санкцијама то такмичење одмах напустило девет клубова Арсенал, Челси, Ливерпул, Манчестер сити, Манчестер јунајтед, Тотенхем, Интер, Милан и Атлетико, од ове године и Јувентус, а сада је подржавају Реал и Барселона.

image