Спорт

Партизан је газда у својој кући, али до плеј-офа Евролиге стиже се победама у гостима

После великог преокрета и победе против Макабија, кошаркаши Партизана се враћају из минус фазе. Још једном се показало колико домаћи терен доноси енергије црно-белима. Прво "мало финале" је добијено на мишиће, али за пласман међу осам (или десет) најбољих екипа у елитном такмичењу, потребно је да се нижу победе и на страни
Партизан је газда у својој кући, али до плеј-офа Евролиге стиже се победама у гостима© Dusan Milenkovic/ATAImages

Нису велики преокрети реткост у модерној кошарци, али оно што су играчи Партизана урадили против Макабија у 21. колу Евролиге граничи се са правим спортским чудом.

Имали су црно-бели 24 поена заостатка у другој четвртини, имали су на другој страни и изузетно моћну и уиграну екипу из Тел Авива, имали су против себе и судијску тројку, али победа је ипак извојевана.

Колико год тријумф против "поноса Израела" био значајан, много важније за екипу Жељка Обрадовића је и начин како се до њега дошло – тимском игром, агресивном одбраном и паметним решењима у нападу.

Истина, све те ствари најтрофејнији европски тренер потенцира још откако се прошле сезоне вратио тамо где се најбоље осећа – својој кући, у свој Београд, у свој Партизан.

Навијачи су још једном били на свом очекиваном нивоу – бодрили су своју екипу и када је била у катастрофалном заостатку и по ко зна који пут улила снагу и веру црно-белима када је победа деловала недостижно.

Партизан је један од најбољих домаћина у Евролиги ове сезоне. Само два пораза у десет одиграних утакмица довољно говоре колико београдска Арена доприноси добрим играма регионалног шампиона.

Али, да би црно-бели ове сезоне направили озбиљнији резултат у елити, у најмању руку поновили достигнуће из прошле, екипа мора да почне да доноси бодове и са противничких терена.

Партизан је остварио само три победе на гостовањима ове сезоне, а утисак је да је могло и морало много другачије, нарочито када се погледају утакмице у Виторији, Пиреју, Минхену или Истанбулу (две).

Све су то утакмице у којима су црно-бели поражени, али су до последњих тренутака имали прилику да направе "брејк", донесу бодове са гостовања и направе крупне кораке ка врху табеле.

Тријумфи над Асвелом, Валенсијом и Жалгирисом само су показали да може да се игра и побеђује и без хука "гробара", али то за сада није довољно да Жоцови момци дођу у горњи део табеле.

До краја лигашког дела такмичења остало је да се одигра још 13 утакмица, а Партизан ће у седам бити домаћин.

Већ у наредном колу црно-бели гостују у Атини, код захукталог Панатинаикоса, а управо би победа над једним од конкурената за висок пласман и то у "ОАКИ" био добар показатељ да је екипа Жељка Обрадовића на правом путу.

Прво "мало финале" је добијено, макар и на мишиће, чини се да се полако коцкице склапају и да ће повратком у тим Алексе Аврамовића црно-бели ући у препознатљив ритам, који их је красио у другом делу прошле сезоне.

image