Спорт

Вилдоза изгубио спор са Басконијом, мора да плати милион евра због одласка у Звезду

Аргентински кошаркаш Лука Вилдоза, изгубио је споразум са Басконијом, због чега ће шпанском тиму морати да плати милион евра, наложио је суд у Виторији
Вилдоза изгубио спор са Басконијом, мора да плати милион евра због одласка у Звезду© ATA Images

Вилдоза и Басконија наишли су на проблем око аргентинчевог одласка у НБА лигу, а касније повратак у Европу у клуб који није Басконија.

Баскијци су, према уговору, имали право на Вилдозине услуге, у случају да се овај врати у Европу.

Аргентинац је из редова Милвокија, потписао за Црвену звезду и у српском клубу заиграо у Евролиги.

Басконија ће, како је навела у саопштењу, пред Врховним судом Баскије тражити још милион евра, у складу са уговором.

Вилдоза је у мају 2021. потписао уговор са Њујорк Никсима, али је већ у октобру био отпуштен. Стигао је да одигра само два меча летње лиге.

У априлу 2022. потписао је двогодишњи уговор са Милвоки Баксима, за који је дебитовао у плеј-оф мечевима против Чикаго Булса.

"Суд у Виторији подржао је тврдње Басконије у тужби коју је клуб поднео против Вилдозе. Суд је у суштини прихватио тужбу против Вилдозе. Пресуда налаже да Вилдоза мора да плати клубу милион евра као компензацију услед једностраног окончања уговора услед одласка у НБА и каснијег повратка у Европу", саопштила је Басконија.

Клуб из Виторије даље наводи да је аргентински кошаркаш био дужан да исплати Басконији два милиона евра према договору који су имали.

Басконија је саопштила да ће против пресуде, која је повољна за клуб, ипак поднети жалбу Вишем суду, пошто ће тражити да Вилдоза исплати додатних милиона евра екипи из Виторије.

Након делимично успешне сезоне са Звездом, Лука је прешао у редове Панатинаикоса, за који тренутно наступа.

image