Спорт

Победа пријатељства у Казању: И деца из Србије уживала у Играма будућности

Србија једна од првих земаља учесница пројекта чија будућност је успешно приказана на Играма у Казању
Победа пријатељства у Казању: И деца из Србије уживала у Играма будућности© Games of the Future / Providence

На Играма будућности свечано је затворен програм "Фудбал за пријатељство – фиџитал", у којем је и Србија имала своје представнике.

У једном од највећих друштвено одговорних пројеката за децу у спорту на свету, тријумфовао тим "Гоби медвед".

Пред велико финале овогодишњег издања јавности су се обратили његов амбасадор – најпознатији руски фудбалски ас 21. века Андреј Аршавин, покретач пројекта "Голкик" из Гане Шаибу Али Ајорну и тројица младих асова првог турнира који комбинује такмичење у фудбалу на терену и конзоли.

У питању су син некадашњег руског репрезентативца Јурија Жиркова Мирон (Рубин Казањ), Јевгениј Соловјев (Зенит) и Жан Али Јергамбетов из земље домаћина наредног издања Казахстана.

"Велика је част и понос бити амбасадор пројекта после таквих легенде као што су покојни Франц Бекенбауер и Роберто Карлос. Фудбал за пријатељство  обухвата 211 земаља света и пројекат је који је на толико начина утицао на свет фудбала и његове најмлађе играче", почео је Аршавин.

"Ове године је програм проширен на фиџиталну дисциплину, што је посебно важно јер сви ми чија су деца овог узраста желе да се она – поред актуелних трендова играња игрица на конзолама – правилно развијају у физичком и друштвеном смислу. Оно што је важна тековина овогодишњег турнира је стицање тимског духа, односно његово преношење из правог фудбала на онај који се игра на конзолама – када деца најчешће бивају сама. Данашњи развоз сајбер-спортова деци омогућава да постану успешна и у том виду такмичења, што у моје време није био случај."

Некадашњи члан Зенита и Арсенала, као и "зборнаје команде", али и носилац Одликовања Руске Федерације за заслуге у области спорта, верује да би оваква такмичења могла да изнедре нове шампионе.

"Припадам генерацији која није могла да 'ресетује' свој меч ако коначни резултат није био задовољавајући, али ми је драго да видим да данашњи играчи фиџитала са подједнако пуно емоција и спортским ставом приступају правом фудбалу као и игрицама."

Уз краћи осврт на програм "Голкик" који је некадашњи учесник "Фудбала за пријатељство" Шаибу Али Ајорну покренуо у родној Гани са циљем социјализације деце кроз повезане програме спорта и образовања – и тиме инспирисао сличне пројекте у Тогоу, Либерији и Камеруну – медијима су се обратили млади амбасадори овогодишње манифестације из Русије и Казахстана, учесници премијерног фиџитал фудбалског турнира.

"Било је изазовно испрва уиграти се са мојим саиграчима из других земаља јер смо тражили речи које сви можемо да разумемо, али смо у протекли недељу дана сазнали толико пуно једни о другима, научили како да се уклопимо у тим – и постали прави пријатељи", каже Јевгениј Соловјов из Зенита, којем је "победа" најважнија вредност од девет носећих вредности "Фудбала за пријатељство" јер инспирише емоције које су свима заједничке. 

Мирон Жирков је наследник дела чувеног руског репрезентативца Јурија Жиркова, али намерава да у каријери надмаши свог оца и тако оствари свој први спортски сан.

"Пријатељство је кључ успеха, и у то смо се уверили кроз сваки тренинг и утакмицу које смо одржали на овом турниру", каже Мирон.

Жан Али Јермагамбетов из Казахстана је позвао све присутне "да буду његови гости" на следећем издању Игара будућности које ће наредне године бити организоване у његовој земљи.

"Велики сам љубитељ овог такмичења јер бисмо после узбудљивих мечева на конзоли игрица буквално улетели на фудбалски терен као да имамо крила", истакао је поносни домаћин свих његових фудбалских пријатеља у Астани 2025. године.

Сва тројица будућих асова добро познају фудбалске асове из Србије, једне од првих земаља-учесница овог изузетног пројекта. Омиљени су им Тадић и Митровић – и сигурно ће пратити утакмицу Србије и Русије у Санкт Петербургу 21. марта.

После још једне изузетно изведене свечане церемоније на централном терену за фиџитал фудбалска такмичења у великој хали "Казањ Експо центра" пуним трибинама су се представили тимови финалисти – "Гоби медведи" са Давидом Ђолевским из Северне Македоније (изабрали да буду "Реал Мадрид") и "Сокоро голубови" (Манчестер сити).

Меч је започет такмичењем у игрици ФИФА преношеном на џиновским екранима у хали. Доминација после убедљивог вођства "голубова" од 11:2 настављена је кроз меч у правом фудбалу за коначних 15:6 и прелепи "Трофеј пријатељства 2024" за будуће асове фиџитал спорта.

Част, победнички дух, посвећеност, мир, здравље, фер-плеј, једнакост, традиција и – најважније од свих – пријатељство су још једном тријумфовали на дружењу младих спортиста света.

Нови формат "фиџитал" је положио испит код најозбиљнијег омладинског жирија, а већ за годину дана у Казахстану биће нова прилилика за дружење и спортско надметање.

image