Спорт

Одјавио Србију, али нема право да игра за Белгију – Миле Свилар остао без репрезентације

Одлука да одјави "орлове" талентованом чувару мреже изгледа ће се обити о главу
Одјавио Србију, али нема право да игра за Белгију – Миле Свилар остао без репрезентације© Fabio Rossi / Contributor

Голман Роме Миле Свилар нема право да брани за фудбалску репрезентацију Белгије, изјавио је селектор националног тима ове земље Доменико Тедеско.

Свилар (24) је рођен у Антверпену, бранио је за све омладинске селекције Белгије, али је 2020. године одлучио да промени спортско држављанство и да у будућности наступа за Србију.

За "орлове" је наступио само једном, било је то у септембру 2021. године у пријатељском сусрету са Катаром (4:0), да би се недавно догодио нови преокрет.

Након сјајних наступа у дресу римског клуба, добио је позив селектора Драгана Стојковића Пиксија за предстојеће мечеве, али их је одбио у намери да се врати Белгијанцима.

Рекао је да не жели више да буде део српског тима, само што није рачунао на проблеме које може да му изазове нова промена.

"Пратили смо месецима Свилара, али наша правна служба је била јасна – не можемо да га позовемо у репрезентацију Белгије. Он је већ бранио за Србију, правна служба је била врло јасна око тога. Штета, али Свилар не може да промени Савез. Међутим, задовољни смо голманима које имамо. Имамо квалитетне голмане", рекао је Тедеско на конференцији за медије уочи пријатељских мечева са Републиком Ирском и Енглеском.

Белгијски медији наводе да Свилар не испуњава услове Међународне фудбалске федерације (ФИФА) да поново промени спортско држављанство.

Свилар је ове сезоне бранио на 15 мечева за Рому.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner