Спорт

Новаков трон је додатно утврђен, али следе још јачи напади – хоће ли Алкараз и Синер срушити краља?

Пораз Карлоса Алкараза у полуфиналу мастерса у Мајамију умногоме је променио пројекције за АТП ранг-листу и додатно распламсао борбу за прво место
Новаков трон је додатно утврђен, али следе још јачи напади – хоће ли Алкараз и Синер срушити краља?Getty © Will Murray / Contributor / Megan Briggs / Stringer / Al Bello / Julian Finney / Staff

Најбољи тенисер свих времена Новак Ђоковић готово извесно ће остати на челној позицији и после мастерса у Монте Карлу и пробити границу од 420 седмица као први, али би своју владавину могао додатно да продужи.

Ђоковић тренутно седи на тениском трону са 9.725 бодова и чинило се да би захуктали Алкараз могао да га угрози у случају доброг резултата на Флориди.

Млади Шпанац се додатно приближио Србину титулом у Индијан Велсу, након чега је доживео изненађујући пораз у четвртфиналу Мајамија од Григора Димитрова и чак је изгубио бодове освојене прошле сезоне.

Карлитос има 8.645 бодова, тачно 1.080 мање од Новака, али бимогао да смањи разлику добрим наступом у Кнежевини, пошто га није било на претходном издању.

Међутим, сва је прилика да ће у следећих неколико месеци, Ђоковић више стрепети од Јаника Синера него од било код другог играча.

Ко колико бодова брани до Ролан Гароса?

Рекли смо већ да освајач 24 гренд слема има 9.725 бодова и потребно му је да у Монте Карлу победи само један меч како би био сигуран на првом месту, без обзира на учинак пратилаца.

Новак већ скоро пуну деценију није освојио титулу у месту у којем живи, а од 2015. је само два пута долазио до четвртфинала. Прошле сезоне је испао у трећем колу од Лоренца Мусетија и браниће 90 бодова.

Након лошег старта 2024. године уследила је шок терапија и разлаз са дугогодишњим тренером Гораном Иванишевићем, па се очекује реакција највећег играча који је икада држао рекет у рукама.

Потом ће му бити скинуто 45 бодова за четвртфинале "двестапедесетице" у Бањалуци, а онда ће бранити и 180 за четвртфинале мастерса у Риму.

Када се све сабере, све до наступа на Ролан Гаросу, где је прошлог лета дошао до трећег трофеја у каријери, Ђоковић ће бранити 315 бодова.

Алкараз има много тежи посао јер је, ако изузмемо кикс у Риму (пораз у трећем колу), на најспоријој подлози освајао титуле где год се појавио.

Зарадио је прво 500 бодова у Барселони, па 1.000 у Мадриду и заједно са споменутим резултатом у престоници Италије његов скор током прошлогодишње сезоне на шљаци износи 1.545 бодова.

Када је ова подлога у питању, од све тројице Јаник Синер је најслабији играч, али има невероватну прилику да крунише неколико фантастичних месеци током којих је, према приказаном на терену, био за копље изнад свих.

Иако је на бетону дошао до највећег успеха у каријери и тријумфа на Аустралијан опену, Италијану би шљака могла да буде срећна када говоримо о другом великом циљу – доласку на број један.

Још није завршио учешће у Мајамију, где га очекује полуфинале против Данила Медведева, којег је савладао у последња четири меча. Уколико изгуби у том мечу, имаће 8.110 бодова, али његове шансе додатно расту у случају победе.

Пласман у финале доноси му 8.360 бодова, а освајање титуле чак 8.710 и скок на другу позицију.

Јаник је у 2023. години играо три турнира на шљаци пре париског гренд слема и сакупио само 540 бодова – учинак који би могао да надомести само једним добрим наступом.

Чак и ако не успе у следећих месец и по дана, огромну прилику имаће управо на Ролан Гаросу.

Док његови највећи ривали бране огроман број бодова на Отвореном првенству Француске – Ђоковић 2.000 за титулу, а Алкараз 720 за полуфинале – Синер је због испадања у другом колу стао на само 45.

То значи да све до Вимблдона момак из јужног Тирола мора да одбрани само 585 бодова.

Због форме коју приказује у последње време, као и чињенице да му предстоји толико јаких турнира, извесно је да ће освојити много више.

За сву тројицу први следећи турнир требало би да буде мастерс у Монте Карлу који је на програму од 7. до 14. априла и већ после њега би требало да ситуација на АТП ранг-листа буде много јаснија.

image