Спорт

Сарадња Ђоковића и Иванишевића – петогодишњи ролеркостер до неслућених висина

Тениски свет остао је у шоку после информације да Горан Иванишевић није више тренер Новака Ђоковића. Најбољи тенисер свих времена објавио је на друштвеним мрежама да се растаје са дугогодишњим тренером и пријатељем, након сарадње која ће остати упамћена као једна од најуспешнијих у историји "белог спорта"
Сарадња Ђоковића и Иванишевића – петогодишњи ролеркостер до неслућених висинаGetty © Tim Clayton - Corbis / Contributor

Новак Ђоковић је потврдио да је сарадња са Иванишевићем завршена после мастерса у Индијан Велсу, али више детаља о разлозима овакве одлуке није навео.

"Горан и ја смо одлучили да престанемо да сарађујемо пре неколико дана. Имали смо успона и падова, али наше пријатељство је увек било чврсто", објавио је Новак уз додатак да је време проведено са хрватским стручњаком обиловало успесима.

"Маријан (Вајда) и ја смо желели да доведемо нову сервис магију у наш тандем. Не само да смо довели сервис, већ и много смеха, забаве и 'бројева један' на крају година, обарање бројних рекорда и још 12 гренд слем трофеја (и неколико финала) од тада."

Након тог периода, популарни "Зец" више неће остати упамћен као једини човек који је освојио Вимблдон пошто је добио "вајлд кард", већ и као, уз споменутог Вајду, један од највећих тениских тренера свих времена.

Управо је турнир у Лондону био почетак сарадње Ђоковића и Иванишевића – Горан се 2019. године прикључио после прве седмице Вимблдона и неколико дана касније гледао свог пулена, како у вероватно најбољем мечу у историји овог такмичења, преокреће против Роџера Федерера.

Србин је тада спасао две меч лопте, утишао неваспитану британску публику (посебно ону госпођу која је гестикулирала кажипрстом), започевши невероватну доминацију у мушком тенису.

Од тог тренутка заједно су освојили још осам пехара на највећим турнирима, најмање по један на сваком од четири, а посебно импресивна била је титула у Мелбурну 2023. године.

Новак је стигао на Аустралијан опен као највећи фаворит, али и са повредом задње ложе коју је доживео неколико дана раније у финалу турнира у Аделајду.

Из дана у дан се чекало да објави да се повлачи са турнира, није се појављивао на тренинзима и само је играо мечеве. Њих је некако преживљавао, све до тренутка када се ситуација са мишићем није поправила. Када се то догодило, постао је незаустављив и стигао до десетог трофеја на "Род Лејвер арени".

Тек касније је откривено да је имао руптуру већу од три центиметра, што је 52-годишњи Сплићанин прокоментарисао на себи својствен начин.

"Он је са друге планете, његов мозак ради другачије. Радимо четири године, али и даље ми је некад чудно како његов мозак ради. Нисам ово очекивао. Мислим да 97 одсто играча, када би добили такав снимак повреде као његове, отишли би директно код судије у канцеларију (да предају меч, прим. аут). Али не и он, он је од неке друге сорте."

Сарадњу је најбоље описао фудбалским речником.

"Радити с Новаком је као тренирати Реал Мадрид, притисак је увек ту. И ја сам био мало луд кад сам играо."

Иванишевић је са Ђоковићем освојио све што се може освојити, довео га до рекорда за које нисмо веровали да су могући, али прошао и неке болне тренутке – попут дисквалификације са Ју-Ес опена 2020. године, неуспеха на Олимпијским играма у Токију и депортације из Аустралије 2022. године.

Ко ће бити нови тренер?

Светски "број 1" у обраћању на друштвеним мрежама није се освртао на планове у будућности, нити наговестио ко би могао да му буде нови тренер.

Тренутно се налази у Београду, где је пре неколико дана стигао и почео да се припрема за сезону шљаке, за коју има велике амбиције.

Друштво на тренинзима на Кошутњаку правио му је Ненад Зимоњић, некадашњи Дејвис куп репрезентативац и селектор, који би у почетку могао да му буде подршка на највећим турнирима. Међутим, не треба очекивати да он буде дугорочно решење, посебно јер је највећи део своје каријере провео у дубл конкуренцији.

Карлос Гомес Ерера, велики пријатељ и Новаков дугогодишњи спаринг партнер, у последње време обавља и улогу агента, те је јасно да ће остати у тиму. Популарни Чарли је добио нова задужења од када је Ђоковић променио менаџера, али је и питање да ли има капацитет да буде "фул тајм" тренер највећем свих времена.

У стручном штабу су остали кондициони тренер Марко Паники, као и физиотерапеути Клаудио Цимаља и Миљан Амановић, а медији преносе и да ће им се придружити Новаков брат Марко.

Освајач 24 гренд слем титуле има још три велика циља до краја године, а један се посебно истиче – Олимпијске игре у Паризу.

Ђоковићу у невероватној каријери недостаје само олимпијско злато, које ће желети да освоји у престоници Француске.

Турнир ће бити игран на теренима Ролан Гароса, непосредно после Вимблдона, па можемо очекивати да ће и то такмичење имати великог утицаја код избора тренера.

Следећи турнир на којем ће српски ас наступити је мастерс у Монте Карлу, који почиње 7. априла.

image