Спорт

Технолошка револуција у српској кошарци – судије ће носити камере на грудима

Судије Кошаркашке лиге Србије носиће на утакмицама домаћег шампионата на грудима "го про" камере које ће бележити видео и аудио запис, а све са циљем да се регуларност такмичења подигне на највиши могући ниво
Технолошка револуција у српској кошарци – судије ће носити камере на грудима© Ivica Veselinov/ATAImages

Тако ће модерна технологија која се користи на утакмицама НБА и Евролиге бити примењивана и на мечевима у КЛС.

Први пут овакву камеру носио је арбитар Урош Обркнежевић на утакмици последњег кола КЛС између ОКК Београда и Металца из Ваљева.

Овај дуел уједно је послужио као тест и генерална проба, како би цео систем био имплементиран већ за полуфиналне дуеле плеј-офа Суперлиге Србије, а потом и на свим утакмицама у КЛС од наредне сезоне.

Овако направљени аудио и видео записи моћи ће да се користе и у промотивне сврхе.

"Гледаоци, а и непосредни актери утакмица, играчи и тренери биће у прилици да добију перспективу коју судија види и зашто је нешто одсвирано, а нешто није. Биће омогућен много бољи поглед зашто су неке одлуке донете у датом тренутку", рекао је Обркнежевић, један од наших најбољих судија.

Обркнежевић је додао да ће моћи да се чује и комуникација између играча и судија, тренера и судија, али и судија међусобно.

"Уверен сам да ће из те комуникације моћи много да се научи о правилима, што ће посебно бити занимљиво гледаоцима. План је да камере буду имплементиране у сам дрес и то ће бити један заиста велики помак напред", додао је Обркнежевић.

Домаћи кошаркашки шампионат последњих година направио је крупне искораке у организационом и квалитативном смислу.

КЛС је прва лига у региону која је увела инстант риплеј систем, али и електронске записнике.

Све то је испраћено подизањем квалитета свих тимова, али и увећаном посетом, а о напретку српске клупске кошарке и знатно већим улагањима сведоче и резултати у АБА 2 лиги где су наши тимови на крају лигашког дела такмичења убедљиво заузели три прва места.

image