Спорт

Прошле су 32 године: "Ђорђевић... Три поена, три поена, Партизан је шампион Европе!"

Црно-бели обележавају 32 године од највећег успеха српске клупске кошарке и непоновљивог тима предвођеног Жељком Обрадовићем
Прошле су 32 године: "Ђорђевић... Три поена, три поена, Партизан је шампион Европе!"© YouTube / screenshot / Allin2

Кошаркашки клуб Партизан освојио је на данашњи дан пре 32 годинe титулу првака Европе, победом против шпанског Хувентуда чувеном тројком Александра Ђорђевића у последњим тренуцима утакмице.

Партизан је тог незаборавног 16. априла 1992. године у Истанбулу славио у финалу првог издања ФИБА Евролиге.

Финале је одлучено у последњем нападу и акцији која се и данас препричава. Кошаркаш Партизана Славиша Копривица извео је лопту испод коша, пошто је Хувентуд дошао у вођство 70:68 поенима Рафаела Ђофресе.

Копривица је додао лопту Ђорђевићу који је дошао на противничку половину терена и са око седам метара погодио тројку која је донела трофеј Партизану. То је уједно највећи успех у историји српске клупске кошарке.

За најкориснијег играча фајнал-фора у Истанбулу проглашен је кошаркаш Партизана Предраг Даниловић. Екипу црно-белих, која је у просеку била "стара" тек 21,7 година, предводио је са клупе Жељко Обрадовић, а његов асистент је био легендарни професор Александар Николић.

Партизан је прилику да игра против најбољих европских клубова те сезоне добио захваљујући промењеном систему Купа шампиона, пошто су црно-бели били вицепрваци Југославије. Партизан је у другом колу квалификација за Куп шампиона елиминисао мађарски Солнок.

ФИБА је донела одлуку да црно-бели због санкција у сезони 1991/92 све утакмице у групној фази играју ван Србије. Партизан је мечеве као домаћин играо у предграђу Мадрида, Фуенлабради, а црно-бели су на свим утакмицама имали велику подршку шпанских навијача.

Партизан је играо у групи Б са Хувентудом, Естудијантесом, Филипсом из Милана, Бајером из Немачке, Арисом, холандским Комодором и белгијским Маес Пилсом. Освојили су четврто место у групи са 10 победа и четири пораза, а у четвртфиналу су играли са Кнором из Болоње, који је био први у групи А. Четвртфинале Купа шампиона се играло на две победе, а Кнор је имао предност домаћег терена.

ФИБА је дозволила Партизану да буде домаћин у београдском "Пиониру", а црно-бели су у првом мечу славили 78:65. Кнор је у другој утакмици на свом терену победио 61:60, а у мајсторици, која је такође играна у Болоњи, тријумфовао је Партизан резултатом 69:65.

Партизан је на фајнал-фору у Истанбулу у полуфиналу победио Филипс 82:75, а потом у финалу и Хувентуд - 71:70.

За Партизан су у финалу Купа шампиона 1992. године играли Александар Ђорђевић, Предраг Даниловић, Никола Лончар, Зоран Стевановић, Драгиша Шарић, Жељко Ребрача, Млађан Шилобад, Славиша Копривица, Владимир Драгутиновић и Иво Накић.

Испоставиће се да ће Жељко Обрадовић након те прве тренерске сезоне у каријери постати и најтрофејнији европски тренер свих времена, а да ће црно-бели заувек памтити када су постали "Партизан де Фуенлабрада".

image