Србија и Балкан

Ескобар без коментара о ситуацији на Космету

Амерички изасланик за Западни Балкан, који се састао са представницима привремених приштинских институција, није желео да даје изјаве за медије рекавши да је његова посета редовна
Ескобар без коментара о ситуацији на Космету© FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ bg

Амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар састао се данас у Приштини са председницом и премијером привремених приштинских институција Вјосом Османи и Аљбином Куртијем.

Након састанака он није хтео да даје изјаве за медије, пренео је "Јуроњуз". Како је рекао новинарима, његова посета је редовна и нема коментар на ситуацију на северу Косова и Метохије.

У саопштењу кабинета Османијеве након састанка са Ескобаром наводи се да је захвална за јасну поруку САД у вези са дешавањима на северу КиМ. Она је истакла да треба хитно уклонити барикаде на северу за које се у саопштењу наводи да су их поставиле "илегалне структуре организоване у криминалне банде којима руководи Вучић".

"Напади на институције 'Републике Косово' и међународне институције су злочини а починиоци ових напада морају хитно да се суоче са правдом", додаје се у саопштењу.

Како је наведено, Османи је рекла да је Приштина конструктивна страна, а Србија нарушава "дијалог за међусобно признање".

Ескобар се након састанака с Османи и Куртијем, сусрео са амбасадором САД на "Косову" Џефом Ховенијером, са којим је учествовао у дискусији са представницима цивилног друштва у Приштини.

image