Србија и Балкан

Срби и даље на барикадама: Логорске ватре на северу КиМ

На Рудару, где је барикада претходне ноћи додатно ојачана, вечерас стражари више стотина Срба из Северне Митровице, Звечана и околних села
Срби и даље на барикадама: Логорске ватре на северу КиМ© Зоран Шапоњић

Срби на северу Косова и Метохије од суботе протестују због хапшења бившег полицајца КПС Дејана Пантића и трећу ноћ ће провести на барикадама које су постављене од Северне Митровице до Лепосавића и Зубиног Потока. 

Барикаде се и вечерас налазе на најмање пет локација, у месту Рударе крај Зубиног Потока, у селу Србовац и у Ибарској Слатини на магистрали према Лепосавићу, у Лешку седам осам километара од Јарињу, близу Зубиног Потока на магистрали према административном прелазу Брњак. 

На Рудару, где је барикада претходне ноћи додатно ојачана и где је преко пута препречено десетак тешких камиона, неки од њих натоварени су песком, вечерас стражари више стотина Срба из Северне Митровице, Звечана и околних села. Људи поред магистрале ложе логорске ватре како би се загрејали, постављено је и десетак шатора.

 Слична атмосфера је и на другим барикадама.

Административни прелази Јариње и Брњак и даље су блокирани од стране тзв. Косовске полиције и преко њих није дозвољен прелаз ни возилима ни пешке. Овде следи још једна хладна, непроставана ноћ пуна неизвесности нарочито после низа најава из Приштине о могућим покушајима насилног уклањања барикада на северу. 

"Није лако провести ноћ овде на асфалту, ледено је. Претходне две ноћи непрестано је падала киша, данас је било и снега, али, једнoставно, приморани смо да се на овај начин боримо за своја права и голи опстанак", кажу Срби на барикадама. 

Горан Ракић, председник новоформираног Кризног штаба на северу Косова, данас је рекао да су барикаде последеице потеза Приштине, а да људи на тај начин "траже ослобађање Срба који су ухапшени као и повлачење специјалних јединица `Косовске полиције` са севера". 

image
VV inauguration
banner