Србија и Балкан

Ђукановић вратио Скупштини измене Закона због грешке у називу

У допису наведено да је парламент јуче усвојио Закон о председнику Црне Горе, што није тачно, јер је тај Закон усвојен још 2018. године
Ђукановић вратио Скупштини измене Закона због грешке у називуwww.globallookpress.com © IMAGO/ALEX HALADA

Председник Црне Горе Мило Ђукановић вратио је председници Скупштине Данијели Ђуровић измене Закона о председнику, затраживши у допису да се отклони грешка у називу.

То је саопштио саветник председника Црне Горе за уставни систем и правна питања Борис Бастијанчић, додајући да је Ђукановић данас примио допис Ђуровић.

У допису Бастијанчића наводи се да је парламент јуче усвојио Закон о председнику Црне Горе, што није тачно, јер је тај Закон усвојен још 2018. године.

Назив прописа који је јуче усвојен је Закон о изменама и допунама Закона о Председнику Црне Горе.

"Председник Црне Горе Мило Ђукановић, данас је примио допис председнице Скупштине Данијеле Ђуровић, од 13. децембра ове године, у којем је навела да је Скупштина Црне Горе 27. сазива на Четвртој седници Другог редовног (јесењег) заседања у 2022. години, дана 12. децембра 2022. године, поново одлучивала о Закону о Председнику Црне Горе и исти изгласала, како би шеф Државе поступио сагласно члану 95 тачка 3, а у вези са чланом 94 став 2 Устава Црне Горе. Речју – Указом прогласио синоћ на скупштинском пленуму усвојени Закон о изменама и допунама Закона о Председнику Црне Горе, у светлу утврђене императивне уставне обавезе", саопштио је Бастијанчић.

Он је подсетио да је Закон о Председнику Црне Горе донела Скупштина Црне Горе 26. сазива, на Деветој седници Првог редовног (пролећњег) заседања 26. јуна 2018. године.

"Два дана касније, дакле 28. јуна 2018. године, Председник Црне Горе га је већ прогласио Указом, који је од тога дана интегрални део правног поретка наше државе и производи правна дејства", додаје се у допису.

Стога, како наводи Бастијанчић, зарад процедуралне легитимности укупног законодавног поступка и поузданости списа формираног предмета, Ђукановић је "дајући допринос професионалној међуинституционалној кореспонденцији", упутио допис у којем је замолио председницу Скупштине Црне Горе да правовремено отклони фактографску грешку коју је начинила, а односи се на ваљаност назива поновно изгласаног односног општег правног акта, и након тога му исти уредан достави.

image
VV inauguration
banner