Србија и Балкан

Шеф Еулекса: Барикаде треба да уклоне они који су их поставили, насиље неприхватљиво

Вигемарк је изјавио да је ситуација на северу КиМ озбиљна, Еулекс утростручио смо своје присуство
Шеф Еулекса: Барикаде треба да уклоне они који су их поставили, насиље неприхватљиво© Tanjug/AP Photo/str

Шеф Еулекса Ларс Гунар Вигемарк изјавио је данас да је безбедносна ситуација на северу Косова и Метохије врло озбиљна и да је Еулекс утростручио своје снаге, али да није надлежан да преузме контролу на северу уместо "косовске" полиције као и да барикаде треба да се уклоне мирним путем.

"За сада нам 'косовска' полиција није тражила да помогнемо у уклањању барикада, за сада нам је тражено само да надгледамо ситуацију што и радимо, утростручили смо своје присуство, покушавамо да будемо присутни што је више могуће како бисмо смирили ситуацију, али немамо ни надлежности ни снаге да физички уклонимо барикаде", рекао је Вигемарк у интревјуу за Тањуг.

Одговарајући на питање да ли постоји потреба да "косовска" полиција са дугим цевима буде присутна на северу КиМ, он је рекао да свака полицијска акција мора да буде пропорционална стању на терену.

"Знам да су 'косовске' власти и полиција осећале да се боре са организованим криминалом на северу Косова и да су предузели одређене кораке у том смислу, али се мора осигурати да акције не буду непримерене", казао је шеф Еулекса.

Он је изразио уверење да већина Срба са КиМ нису криминалци, као и да нису укључени у шверц, али да постоје поједине групе организованог крминала као и да је то проблем који постоји у целој Европи.

"Не користе се дуге цеви и митраљези ако се зауставља саобраћај или врши рутинска контрола цивилног становништва", тврдио је Вигемарк и додао да полицајац треба да се заштити уколико има разлога да верује да ће неко пуцати на њега.

На питање како оцењује безбеднсну ситуацију на терену он је навео да је ситуација озбиљна и да су људи на Косову не само забринути, већ и престрашени.

"Као што знате постоји много блокада на путевима, а два гранична прелаза су затворена. Због тога су слобода људи и кретање врло ограничени", рекао је Вигемарк и напоменуо да је и њихово кретање ограничено.

Подсетио је да се 8. новембра отворио безбедносни вакуум, када је преко 500 српских полицајаца са севера дало оставку.

"На жалост ми не смемо да уђемо и преузмемо улогу 'косовске' полиције, те покушавамо да повећавајући своје патроле уливамо утисак безбедности претежно српској популацији. Али ово стање није одрживо и не сме да се наставља у недоглед", закључио је он.

image