Србија и Балкан

Ђукановић: Потписан Закон о председнику

Председник Црне Горе изјавио је и да не жели да учествује у имплементацији неуставног закона
Ђукановић: Потписан Закон о председникуGetty © Sean Gallup / Staff

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да је Закон о председнику потписан, те да уставна обавеза председника не оставља ни најмање простора за тумачење, али и да не жели да учествује у имплементацији неуставног закона. Зато неће позвати мандатара Миодрага Лекића на консултације.

"Донео сам одлуку да потпишем указ о проглашењу закона. Суочен с избором да ли да на неодговорност кршења Устава одговорим непоштовањем Устава, одлучио сам да беспоговорно поштујем Устав. Нисам желео да се придружим онима који руше Устав. Одговорност за примену овог закона сносиће они који су га усвојили", рекао је Ђукановић а пренео портал "Вијести".

Упитан да ли ће распустити Скупштину Црне Горе Ђукановић је рекао да ће се консултовати са саветницима, те додао да пажљиво слуша мишљења специјалиста уставног права и преузима кораке које потврђују његову приврженост поштовању Устава.

"Ја сам учествовао у стварању ове државе, нећу кршити Устав", изричит је Ђукановић.

Говорећи о начину за решавање кризе у Црној Гори, рекао је да није присталица увођења медијатора у домаће политичке проблеме, али да је то реално у садашњој ситуацији, и да је најлогичније да ће ту улогу преузети неко из Европске уније.

"Мислим да дубина проблема које живимо у овој фази политичког живота у Црној Гори, са овако бахатим непоштовањем препорука релевантних међународних институција, неизбежно условљава њихово решавање уз помоћ партнера", рекао је Ђукановић у интервјуу агенцији МИНА.

О формирању нове владе председник Црне Горе казао је да је још присутан институционални вакуум "где имамо парламентарну већину која је пропустила прилику да изабере владу, али је то очигледно много не погађа јер једино води рачуна да што је могуће дуже продужи свој мандат".

Он сматра да би формирање још једне владе био нови неуспешан покушај парламентарне већине формиране након избора 30. августа 2020. године.

"Сада, након измена и допуна Закона о председнику, законодавне активности која је наишла на осуду и домаће и међународне стручне јавности, покушавају да направе конструкцију путем које би изабрали владу по својој мери", оценио је Ђукановић.

С друге стране, усвајање измена Закона о председнику условило је да дође до оштрог сукобљавања црногорске парламентарне већине и њене извршне власти с међународном заједницом, пре свега, с најближим међународним партнером – ЕУ, констатовао је Ђукановић и додао да се плаши да тако изабрана влада не може рачунати на било какво партнерство и сарадњу са европским институцијама и са било којом чланицом ЕУ.

"Зато мислим да би то био свакако неуспешан покушај и да би водио даљем губљењу времена и руинирању система у Црној Гори", закључио је председник Црне Горе.

image